• 0

Vodeća svetska kompanija uvodi "plate za život": Evo koliko su veće od minimalca i na šta se odnose

Pandemija korona virusa pogoršala je globalnu nejednakost i očekuje se da će povećati ekstremno siromaštvo, koje se ogleda u tome da osoba živi sa manje od 1,90 dolara dnevno

  • 0
novac, pare

Foto: Pixabay

Unilever je obećao da će svaki radnik, koji mu pruža robu i usluge, zaraditi za život do 2030. godine, čak i ako to kompaniju košta više.

- Inicijativa za dnevnice proširiće se na 65.000 direktnih dobavljača i nekoliko hiljada poljoprivrednih preduzeća - rekao je šef nabavke, Dejvid Ingram za CNN Biznis.

Unilever je jedna od najvećih svetskih kompanija za široku potrošnju, a njen lanac snabdevanja uključuje više od 1,5 miliona poljoprivrednika, navodi se na veb stranici.

Vlasnik brendova "Ben and Jerry's" i "Dove" rekao je u izjavi da su se takođe obavezali da će godišnje trošiti 2 milijarde evra do 2025, na dobavljače iza kojih stoje žene i Afroamerikanci. Na te grupe trenutno troše 300 miliona evra.

Dve najveće pretnje sa kojima se svet trenutno suočava su klimatske promene i društvena nejednakost. Protekla godina nesumnjivo je proširila društvenu podelu, rekao je izvršni direktor, Alan Jope.

Pandemija korona virusa pogoršala je globalnu nejednakost i očekuje se da će povećati ekstremno siromaštvo - ogleda se u tome da osoba živi sa manje od 1,90 dolara dnevno - prvi put u više od dve decenije, prema Svetskoj banci. Nejednak pristup vakcinama takođe rizikuje da pogorša podelu.

To će samo povećati pritisak aktivista i potrošača na kompanije da se izbore sa nejednakošću. Nekoliko prodavaca odeće, uključujući H&M i Asos, obavezali su se da će plaćati dnevnice u svojim lancima snabdevanja odećom.

novac, pare

Foto: Pixabay

A najveći nemački lanci supermarketa, uključujući Aldi i Lidl, prošle godine potpisali su dobrovoljni sporazum za promociju dnevnica u svojim lancima snabdevanja. Ali, nekoliko firmi ima globalni doseg kompanije Unilever.

Gigant robe široke potrošnje prodaje više od 400 brendova u 190 zemalja, a njegove proizvode koristi 2,5 milijardi ljudi.Unilever je rekao da bi plata za život trebalo da omogući radnicima da prekinu ciklus siromaštva, da im omogući pristojan životni standard, pokrivajući osnovne potrebe porodice: hranu, vodu, stanovanje, obrazovanje, zdravstvenu zaštitu, prevoz, odeću.

Životne plate su često znatno veće od minimalnih zarada, koje u siromašnijim zemljama mogu biti izuzetno niske. Na Obali Slonovače, gde Unilever proizvodi kakao u zrnu za svoje sladolede Magnum, životna zarada na selu za 2020. godinu bila je 68% viša od nacionalne minimalne zarade.

Marže će biti potistisnute, što će koštati kompaniju i njene dobavljače.

Video: Mali potpisao sporazum za početak aktivnost DFC u Srbiji

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>