• 7

Nemačka ili Austrija? Obe vrve od naših ljudi, ali jedna broji čak pola miliona nezaposlenih

Stopa nezaposlenosti je krajem januara iznosila 11,4 odsto i time je za 2,8 odsto viša od januara 2020. godine

  • 7
austrija

Foto: Pixabay

Kovid-19 nije štedeo svetske ekonomije, a posebno građane i manja preduzeća. Gotovo svaka država suočila se sa brojnim ekonomskim izazovima, a Austrija je među najteže pogođenim.

U toj zemlji je zabeležen drastičan rast broja nezaposlenih, koji je krajem januara dostigao čak 535.470. Poređenja radi, to je za 27% ili 114.769 nezaposlenih lica više, u odnosu na januar 2020. godine.

Da situacija ne ide na bolje, uprkos primeni vakcinacije, govori i podatak da je u decembru Austrija imala 520.919 nezaposlenih lica, dakle, osetno manje nego sada. Ipak, trenutno nije ni blizu rekorda iz aprila, kada je imala oko 588.000 ljudi van radnog odnosa.

Stopa nezaposlenosti je krajem januara iznosila 11,4 odsto i time je za 2,8 odsto viša od januara 2020. Pre dve godine, stopa nezaposlenosti u januaru bila je na 9 odsto. Austrijski ministar rada, Martin Koher, oglasio se tim povodom:

"Bilans u januaru pokazuje da smo i dalje, zbog pandemije, u veoma teškoj situaciji na tržištu rada". Dodaje da se na tržište najviše negativno odrazio karantin. Direktor Servisa za zapošljavanje (AMS), Johanes Kopf, ističe da je situacija naročito loša u turizmu.

Dobro je poznato koliko se ova evropska zemlja oslanja na turizam, budući da samo Beč, u proseku, godišnje poseti više od 16 miliona turista, i to sa svih kontinenata.

Video: Deset atipičnih zanimanja za žene: Od kamiondžijke do detektivke

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • рагнер

    Чули да немају шансе, па се сада спремају да раде овде на црно😄

  • Nikola Ch

    Samo Svajcarska! Nemacka,Austtija,Italija su propali skroz.Hopp Schweiz!

  • kodz

    Koje je ovo mesto na prvoj slici?

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke