• 3

Amsterdam prelomio: Bordeli se sele na periferiju, ali kanabis nastavlja da se prodaje kao do sada

Predlog o zabrani prodaje kanabisa nije naišao na potporu većine

  • 3
amsterdam red light Ulica crvenih fenjera / Foto: PublicDomainPictures from Pixabay

Prepoznatljivi amsterdamski izlozi preko kojih se traži ljubav na jednu noć sele se dalje od slikovitih kanala, više ka periferiji grada. 

Predlog amsterdamske gradonačelnice o relokaciji takozvanog erotskog centra je podržala široka paleta političkih stranaka.

- Ideja iza predloga je da resetujemo Amsterdam kao turističku destinaciju. Turisti su i dalje dobrodošli da uživaju u lepotama i slobodarskom duhu holandske prestonice, ali ne pod svaku cenu - rekao je Denis Boutkan, član Radničke stranke, dok je Diderik Bomsma iz CDA utvrdio kako trenutna situacija zahteva odlučnu intervenciju, piše Gardijan.

Kako je pandemija počela u martu, Amsterdam je postao grad duhova. Poznati kafići, bordeli, hoteli koji su godinama privlačili turiste širom sveta, bili su prazni.

Uprkos zabrinutosti gradonačelnice Halseme podstaknute, kako ona kaže, "zurenjem i zlostavljanjem nečega što nikada nije trebalo ni da postane turistička atrakcija", njen stav je naišao na otpor kod samih seks-radnica u De Valenu.

amsterdam Foto: Wikimedia.org / Ввласенко

Novoformirana lobistička grupa "Red Light United" tvrdi da je prilikom anketiranja čak 90 posto prostitutki izrazilo želju za ostankom na trenutnoj lokaciji. Jedna članica grupe, koja sebe zove Foksi, upitala je članove gradske uprave hoće li osigurati besplatne autobuse koji će voziti zainteresovane na novo odredište. 

Predlog o zabrani prodaje kanabisa u lokalnim kafićima i smart šopovima nije naišao na potporu većine. Razlog protivljenja je strah od porasta ulične preprodaje i nekvalitetnih supstanci. Inače, Amsterdam se, kao i mnoge evropske metropole, bori sa zahuktalim rastom cena stanovanja u centru koji potiče vlasnike na dnevno iznajmljivanje putem Airbnba i sličnih platformi, a usmerava lokalno stanovništvo prema satelitskim naseljima. 

Video: Da li biste pojeli komad zlata? doručak košta 50 evra i hipsteri će odlepiti za njim

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • dg

    4. februar 2021 | 17:40

    Strašno. Kakav je to grad gdje ne možeš da se uduvaš i onda ležerno prošetaš do bordela u centru grada.

  • Lejla

    4. februar 2021 | 22:07

    A đe tačno sele...pitam za komšiju...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>