• 2

Znate li da se odeća koju nosimo pravi od nafte? Odevne komade kupujemo češće, a nosimo ih kraće

Pošto se ova vlakna ne razlažu u prirodi, sa njima ćemo živeti zauvek

  • 2
odeća

Foto: Pixabay

Svetska modna industrija razvila je ozbiljnu zavisnost od sintetičkih vlakana koja se prave od fosilnih goriva, kako bi potrošačima obezbedila sve veće količine odeće koja se brzo kupuje i još brže baca i menja novom.

Upotreba sintetičkih vlakana, posebno poliestera, udvostručena je u poslednjih 20 godina, pokazlo je jedno istraživanje.

Istraživači naglašavaju da je za sve kriva takozvana "brza moda" koja pogoršava zagađenje i dovodi do klimatskih kriza, piše Independent.

Mikrofiber vlakna danas mogu da e nađu u okeanima, kao i u 80 odsto vode za piće, pa samim tim i u ljudskim plućima, pa čak i u placenti nerođenih beba.

Poliester, koji čini 85 odsto svih sintetičkih vlakana korišćenih za proizvodnju odeće, je glavni izvor ove vrste zagađenja. Poliester se nalazi u više od polovine odevnih komada, a pretpostavlja se da će njegova upotreba dodatno da raste u godinama koje slede.

Odeća

Foto: Pixabay

Zdravstvene posledice još nisu sagledane do kraja, ali prve studije pokazuju da mogu da naruše rad pluća. Takođe, uticaj poliestera na, koji se dobija iz nafte, rezultirao je stvaranjem 700 miliona tona ugljen dioksida, što je godišnja proizvodnja CO2 Meksika. Da stvar bude gora, ovaj iznos biće samo još veći, pa se očekuje da se do 2030. godine udvostruči.

Neki brendovi izbacuju i po 20 kolekcija godišnje, a ljudi kupuju 60 odsto više odeće nego pre 15 godina, ali je nose duplo kraće.

- Malo ko od potrošača zna da je modna industrija fosilna industrija, a zavisnost od ovih goriva u modnoj industriji raste baš sada kada se svet polako udaljava od korišćenja nafte - smatraju analitičari.

Kako se mikrovlakna ne razlažu u prirodi, sa njima ćemo živeti zauvek.

Video: Cena najjeftinijeg sata je u iznosu komfornijeg stana u centru Beograda

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>