• 0

Početkom milenijuma svi su ih skidali sa prozora, a pandemija je zavese vratila na velika vrata

Zbog pandemije mnogi su poželeli da se vrate prirodi i udobnosti

  • 0
Zavesa Foto: Pixabay

Hvaljene zbog topline i stila koji unose u domove, zavese se vraćaju na velika vrata. Ukoliko izaberete pravu tkaninu i savršene garnišne, vaši prozori postaće zvezde sobe.

Početkom milenijuma ljudi su počeli masovno da skidaju zavese sa prozora i da umesto njih stavljaju minimalističke roletne ilivenecijanere. Ali ove godine zavese se vraćaju.

Zavese su u domove uvek unosile osećaj udobnosti, određivale su ton sobe, dodavale boju i toplinu.

- U ovom trenutku daju nam osećaj da smo u nečemu što nam je blisko i smiruju nas - smatra dizajner enterijera Lisa Bradburn i dodaje kako ima nešto umirujuće u navlačenju zavesa uveče i u potpunom sklanjanju ostatka sveta od nas.

Zbog pandemije mnogi su poželeli da se vrate prirodi, a kako mnogo vremena provode u stanovima, počeli su da žude za prirodnim materijalima poput vune, lana i pamuka.

Odabir prave zavese zavisi od njene svrhe, od toga da li nam je potrebna da nas zaštiti od svetlosti, da nam obezbedi privatnost, ili da doprinese toplini sobe.

Prozor, prozori Do nedavno je bilo moderno skinuti zavese, Foto: Unsplash.com

Takođe, zavesa može da doprinese drami u sobi, ali i da bude jednostavno još jedan dekorativni element. Jaki dezeini mogu dobro da se slažu uz velike draperije, ali izaberite print sa kojim možete da živite.

- Ako već imate mnogo boje i dezena u sobi, izaberite nešto jednostavniju zavesu kako bi to izbalansirala - smatra dizajenr.

Suprotno tome, soba u prirodnim tonovima traži malo hrabrije dezene zavesa koji mogu da podignu sobu.

Tu su i dodatne dileme, od kojih je najveća da li kupiti zavese u radnji, ili sašiti po meri, a kada do toga dođe, obavezno obratiti pažnju i na dužinu zavese, ne samo na širinu.

Zavese koje se pružaju do poda deluju elegantnije i modernije nego one koje idu do pola zida. Zato se za dnevnu sobu preporučuje da zavesa klizi po podu bar nekoliko centimetara.

Da bi zavesa izgledala savreno, potrebno je izabrati savršene garnišne, a i trake kojima će se vezati sa strane u trenucima kada želimo da oslobodimo prozore.

Video: Ko je Džef Bezos, a ko njegov naslednik?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>