• 5

Košta 10 puta više od kuhinjske, ali kada vidite kako nastaje himalajska so, biće vam jasno zašto

Rudari u rudnicima provode i po osam sati na dan

  • 5
Himalajska so Foto: PIxabay

Izgleda lepo, ali himalajska so košta nas mnogo više nego obična, kuhinjska. Ista gramaža ove roze soli košta i više od 10 puta više nego klasična.

Himalajska so je vrsta kamene soli koja potiče iz rudnika soli ispod Himalaja u Pakistanu. To je halit, mineralni oblik natrijum hlorida koji je nastao davno, kada je tu oblast još uvek pokrivao okean. Boja varira od crvene, do bele, koja se preliva u ružičastu.

Sva Himalajska so se vadi iz rudnika soli Khewra u Pakistanu, koji je drugi rudnik soli po veličini u svetu. Za razliku od morske soli, Himalajska so nije na udaru raznih zagađenja, pa je zato čista i nezagađena, piše Biznis Insajder.

Procene su da rezervi soli u rudnicima Himalajske soli variraju od 82 miliona do 600 miliona tona. Samo se 6 odsto soli koja se proizvodi u svetu koristi u prehrambenoj industriji. Ostatak se koristi za odmrzavanje puteva, u procesima prečišćavanja vode, poljoprivredi i industriji plastike, papira i pulpe, sapuna, gume, pa čak i grnčarije.

Ova so je posebnu popularnost stekla posle 2000. godine, a kamenje himalajske soli koristi se i za izradu lampi i skulptura, kao i još 200 različitih predmeta.

Himalajska so Printskrin: Youtube/Business insider

Ono što mnogi ne znaju je da vađenje ove soli zahteva ozbiljan i težak posao, jer se so vadi iz mračnih rudnika koji se nalaze u dubokim pećinama, a zatim se teški i masivni blokovi soli vade skoro potpuno ručno na površinu.

Rudnici imaju više nivoa, a najveći među njima prostire se na čak 17 nivoa, 11 ispod zemlje i šest iznad. Oko 300 rudara radi na izvlačenju soli svakog dana, a koriste iste alate kao i pre stotinu godina, a glavnu ulogu ima - barut, kojim razbijaju planine soli.

Himalajska so Printskrin: Youtube/Business insider

Za razliku od drugih vrsta soli, još uvek se ručno vadi, bez upotrebe tehnike i ekspoloziva, u skladu sa hiljadugodišnjom tradicijom. Izvučena iz rudnika, so se ručno selektira, ručno komada i suši na suncu.

Rudari u rudnicima provode i po osam sati na dan. Zato kupujte samo orginalnu Himalajsku so koja potiče iz Pakistana, iz velikih dubina, za razliku od jeftinih kopija, koje su nađene na površini.

Video: Kako da budete produktivnji na poslu: Robot Buddy zna sve odgovore

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mosa

    6. februar 2021 | 11:56

    Kada vec kazete da kupujemo ovu himalajsku so onda nam I recite gde u kojim marketima je ima ,ili da skoknemo na cas do Pakistana u nabavku.

  • Neša

    6. februar 2021 | 12:33

    Nas i za ovu kuhinjsku so lažu jer je uvoza ko zna odakle a krste je kao tuzlansku. Šta li bi nam tek prodavali umesto te himalajske mogu misliti.

  • niko od Nigde

    6. februar 2021 | 12:31

    Zasto me napisa ovaj novinar kolika je radijacija himalajske soli I koliko je ista zdrava

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>