• 5

Upozorenje za vozače u Srbiji: 9 modela Mercedesa ima pokvarene i opasne delove, sledi opoziv

Na portalu NEPRO nalaze se čak dva upozorenja

  • 5
Mercedes kompanija logo

Foto: Tanjug/AP

Ministarstvo trgovine upozorilo je vlasnike 9 modela Mercedesa da vozila imaju kvar koji bi mogao sve u automobilu da dovede u rizik od povrede, pa i smrti. 

Ovo upozorenje stiglo je preko portala NEPRO, sistema za brzo uzbunjivanje Ministarstva trgovine koji se aktivira kada se na tržištu Srbije nalazi problematičan proizvod.

Na portalu NEPRO nalaze se čak dva upozorenja. Jedno je objavljeno 12, a drugo 17. februara. Problem kod svih je isti, a u pitanju su modeli 197, 204, 207 proizvedeni u periodu od 2007. do 2017. godine i modeli 164, 169, 171, 203, 212, 251 proizvedeni u periodu od 2000. do 2017. godine.

- Specifični klimatski uslovi mogu prouzrokovati hemijske promene pogonskog goriva u generatoru gasa određenih Takata vazdušnih jastuka. U slučaju nezgode koja uključuje aktiviranje vazdušnog jastuka, ova promena može prouzrokovati pucanje generatora gasa zbog povećanog unutrašnjeg pritiska. U tom slučaju, ovaj vazdušni jastuk ne bi razvio svoj zadržavajući efekat i putnici bi bili izloženi riziku od povreda zbog razdvajanja delova generatora gasa - piše u upozorenju.

Opoziv sa spiskom obuhvaćenih vozila prva tri modela je objavljen od strane proizvođača 26.01, odnosno 2.2. 2021. godine za ostale modele. Mreža ovlašćenih servisera je o opozivu obaveštena istog datuma, nakon čega će oni pisanim putem kontaktirati mušterije za koje su zaduženi.

Problem sa ovim vazdušnim jastucima nije nov i automobilska industrija se sa njim bori već godinama. Procenjuje se da je pogođeno preko 60 miliona vozila širom sveta, od kojih je najveći deo napravljen između 2000. i 2015. godine.

Ovi modeli Takata vazdušnih jastuka nalaze se kod više od 20 proizvođača, a nakon što je dvadesetak ljudi poginulo zbog neispravnih vazdušnih jastuka, kojima je posao bio da im zaštiti život, opozvan je ogroman broj vozila.

Sudeći po kompaniji Takata, hemikalije u eksplozivnim punjenjima vazdušnih jastuka vremenom mogu da degradiraju i postanu nestalne, posebno u toplim i vlažnim uslovima.

Problem je u tome što ovi vazdušni jastuci mogu da ispale i fragmente metala u lica putnika. Ako do ovoga dođe, metalni naboj može da se dezintegriše pri detonaciji i ka putnicima pošalje deliće oštrog metala.

Video: Ko je Džef Bezos, a ko njegov naslednik?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Grunf

    18. februar 2021 | 10:10

    Dobro ste nam rekli. Prodaću sva tri i otkazati porudžbinu za dva.

  • Kupujmo domaće

    18. februar 2021 | 11:33

    Takve greške se Yugo coralu 55 nikako nisu mogle desiti.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>