• 0

Poznata kompanija odlučila da časti deoničare, isplatiće najveće dividende za 148 godina postojanja

Prošlogodišnja dobit kompanije skočila je 20 odsto u odnosu na 2019. godinu

  • 0
Litijum, Loznica, Jadarit

Foto: Nikola Tomić

Najveći svetski proizvođač rude, Rio Tinto, odlučio je svoje deoničare počastiti s najvećom dividendom u 148 godina dugoj istoriji kompanije.

U 2020. godini koju je prvi čovjk kompanije opisao kao “godinu ekstrema”, anglo-australski rudarski div bio je jedan od najvećih dobitnika rapidnog oporavka kineske privrede od koronakrize.

Cene rude skočile su tokom prošle godine za 85 odsto, na najviši nivo u devet godina od 175 dolara po toni. Skok je rezultat kineskih podsticajnih mera uvedenih radi ubrzavanja postpandemijskog oporavka, piše Poslovni dnevnik.

Prošlogodišnja dobit kompanije skočila je 20 odsto u odnosu na 2019, dosegnuvši 12,4 milijardi dolara, a prihodi su iznosili 44,6 milijardi dolara.

Snažni rezultati omogućili su kompaniji da u sredu najavi dividende od 3,09 dolara po deonici, zajedno s izvanrednom dividendom od 0,93 dolara. Ako se uračuna polugodišnja dividenda, Rio Tinto je tokom finansijske godine droničarima vratio devet milijardi dolara, najviše od osnivanja 1873. godine.

- Zaradili smo mnogo novca prošle godine. Imamo manje od milijardu dolara duga, pa je, iskreno, dosta teško argumentovati zadržavanje dobiti - kažu u kompaniji za Financial Times.

Rio Tintova rekordna dividenda naslanja se na nedavne najave njegovih konkurenata, BHP Billitona i Glencorea, da će deoničarima isplatiti ukupno 6,7 milijardi dolara. To potvrđuje tezu da je rudarska industrija postala najznačajniji sektor u oporavku globalne privrede.

Istovremeno, reputacija Rio Tinta kao najefikasnijeg rudarskog operatera na svetu poljuljana je prošlogodišnjim incidentom s miniranjem pećine Juukan Gorge u Australiji, neprocjenjivim arheološkim nalazištem koje dokazuje vezu tamošnjeg domorodačkog stanovništva s prvim stanovnicima Australije koji su to područje nastanjivali još pre 45.000 godina.

Video: Nakon što se vakcinišete protiv korone, u ovoj pivari možete i da popijete Vakcinu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>