• 1

Manji prihodi od kamata udarili na "srce Evrope": Lagard je očekivala boljitak do marta, ali...

Ukupan bilans stanja ECB je porastao u 2020. godini za 112,2 milijarde evra na 569,3 milijarde evra, uglavnom zahvaljujući kupovini hartija od vrednosti i redovnom programu kupovine obveznica

  • 1
Kristin Lagard

Kristin Lagard / Foto: Tanjug/AP

Predsednica Evropske centralne banke (ECB), Kristin Lagard, rekla je sredinom januara da privredu zone evra čeka oporavak u ovoj godini, pod uslovom da se mere uvedene zarad suzbijanja pandemije ukinu do kraja marta, odnosno - da vakcinisanje do tada postane masovno.

Ipak, u mnogim zemljama ponovo dolazi do pogoršanja situacije, a mart je sve bliže.

ECB je objavila juče da je zabeležila pad godišnje dobiti za 2020. nakon nekoliko godina rasta, navodeći kao razloge manje neto prihode od kamata na deviznu aktivu denominovanu u dolarima, kao i na portfelj hartija od vrednosti.

Prema danas objavljenom godišnjem izveštaju za 2020, dobit ECB je pala na 1,6 milijardi evra sa nivoa od gotovo 2,4 milijarde evra u 2019. godini. Neto prihod od kamata iznosio je prošle godine 2,0 milijarde evra, što je pad za 669 miliona evra u odnosu na godinu dana ranije.

Aktiva u američkim dolarima činila je oko 76 procenata ukupne devizne imovine ECB-a na kraju 2020. godine. Pored nižih prinosa na devizni portfelj, opali su i neto prihodi od kamata na hartije od vrednosti koje se drže za potrebe monetarne politike.

Ti prihodi su lani iznosili 1,3 milijarde evra, što je za 110 miliona evra manje u odnosu na 2019. godinu.

Ukupan bilans stanja ECB je porastao u 2020. godini za 112,2 milijarde evra na 569,3 milijarde evra, uglavnom zahvaljujući kupovini hartija od vrednosti u okviru novog pandemijskog programa hitnih kupovina (PEPP) i redovnom programu kupovine obveznica, navodi se u saopštenju.

ECB je prvi put pokrenula PEPP u martu prošle godine, kako bi suzbila veće ekonomske posledice kovid pandemije u 19-članoj evrozoni, a tokom narednih meseci je dva puta povećavala obim tog programa.

Video: 5G expert on how technology will change the future

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>