• 2

Pređen "prag" od bilion dolara: Toliko danas vrede svi bitkoini

Rudarenje je uzelo maha, a digitalni novčić je juče dostigao istorijski rekord. Vredeo je 54.880 dolara

  • 2
bitkoin Foto: Freepik.com

Pre dva dana pisali smo o rastućoj ceni bitkoina i tržišnoj kapitalizaciji najveće svetske kriptovlute koja vredi skoro bilion dolara. Sada je pređen i taj "prag".

Digitalnom valutom se trgovalo na nivou koji je malo ispod 54.000 dolara, a onda je usledio i istorijski maksimum: 54.880 dolara, piše CNBC.

To znači da je cena bitkoina uvećana za 350% u poslednjih šest meseci, i treba podsetiti da nikad pre digitalni novčić nije prelazio 20.000 američkih dolara po vrednosti.

Ali, s naletom pandemije i poljuljanim tržištem valuta, pri čemu dolar i dan-danas slabi, investitori su se okretali alternativama. Takođe, kompanije su počele masovnije da najavljuju prihvatanje bitkoina.

Najstarija banka iz SAD, BNY Mellon, izvestila je da će ući u poslovno polje zvano bitkoin i trgovanje kriptovalutama. Osim toga, Tesla je konvertovala deo svoje gotovine u bilansu stanja u bitkoine početkom 2021.

Gigant za e-vozila, iza kojeg stoji Ilon Mask, rekao je da će početi da prihvata ove digitalne tokene kao sredstvo plaćanja. U slično vreme je najavljeno i da šef Tvitera, Džek Dorsi, i reper Džej Zi, takođe ulaze u biznis s ovom kriptovalutom.

Velika promena odvija se i u divu Masterkard. Naime, kartičarska kompanija će ove godine omogućiti svojim klijentima da vrše plaćanja u određenim kriptovalutama na svojoj mreži.

Očekujemo da će se potrošači i ekosistem u celini okupljati oko kripto imovine koja nudi pouzdanost i sigurnost - rekao je tada izvršni potpredsednik Masterkarda za digitalnu imovinu, Raj Damoharan.

U ovom trenutku (20. februar 2021, 08:30h) bitkoin vredi oko 55.700 dolara.

Kako do bitkoina?

Izdvajaju se tri osnovna načina: kupovina na menjačnicama, zamena za robu i usluge ili rudarenje novih novčića. Ovaj treći metod možda zvuči najkomplikovanije, pa hajde da razjasnimo.

Rudarenje bitkoina je proces dodavanja transakcionih zapisa na javni registar ove kriptovalute, pod nazivom blokčejn. Svaka transkacija se može potvrditi, a svaki korisnik ima pristup ovom registru.

Posle bitkoina, najveći potencijal na tržištu kriptovaluta ima novčić ethereum, koji je osmislio kanadsko-ruski programer Vitalik Buterin, 2015. godine.

Video: Palma pitao Malog: Šta je bitkoin?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>