• 2

Kopaćemo bitkoin po našim pravilima: Kada će Srbija dobiti zakon o blokčejn tehnologiji

Za Srbiju je blokčejn, posle gejming industrije, najbrže rastući i najznačajniji deo IT industrije

 • 2
Kriptovaluta, cryptocurrency, bitkoin

Foto: Pixabay

 Srbija će dobiti zakon o blokčejn tehnologiji i njenoj primeni u trgovanju kriptovalutama, praćenju roba i tokova novca, kažu u Privrednoj komori Srbije (PKS).

Radna grupa, koju čine predstavnici više različitih institucija, u narednih pola godine radiće na dokumentu koji će biti osnova za donošenje zakonskog akta kako bi se uredila oblast blokčejn tehnologije, a koja se primenjuje prilikom trgovine digitalnim valutama kao što su bitkoin, riple, litkoin, ali i za praćenje tokova novca, roba...

Sekretar Udruženja za elektronske komunikacije i informaciono društvo u PKS Marjan Stojanović kaže da će se radna grupa baviti donošenjem platforme za izradu kripto-regulative, a u izradu su uključeni Narodna banka Srbije, Ministarstvo finansija, Beogradska berza, PKS, predstavnici vlade...

Kriptovalute nisu zakonski uređene u Srbiji, odnosno, ne priznaju se kao sredstvo plaćanja, pa se trgovina ovim digitalnim valutama obavlja najčešće preko inostranih sajtova. Na pitanje da li će u Srbiji, obzirom da ova oblast nije uređena, u narednom periodu biti donet zakon o trgovini kriptovalutama i blokčejn tehnologiji, Stojanović kaže:

Kriptovaluta, cryptocurrency, bitkoin

Foto: Pixabay

- Da, to će biti regulisano i biće zakonski regulisano, ne između učesnika u samom blok čejnu, nego zakonski regulisano. Zato i postoji radna grupa -

Prema jednom međunarodnom istraživanju, od 10.000 developera koji se u svetu bave blokčejnom, njih 400 je u Srbiji. U Srbiji postoji više od 20 kompanija koje su specijalizovane za razvoj u blokčejn tehnologiji.

U pitanju je samo broj onih koje su specijalizovane za ovu tehnologiju ali ih je, ustvari, znatno više.

Kada se broj od samo tih 20 kompanija iz Srbije uporedi sa Nemačkom, odnosno Berlinom koji važi za jedan od centara blokčejn tehnologije i kojem je 70 takvih kompanija, naša zemlja se dobro kotira, naglašava Stojanović. Najveći izazov je kako građanima objasniti šta je blokčejn, koji je nastao 2009. godine, i zašto je važan, kaže Stojanović navodeći da je verovatno prva asocijacija kod većine trgovina bitkoinima.

Međutim, blokčejn u ovom trenutku ima primenu svuda gde se nalazi bilo koja vrsta transakcija, a služi i kao alat za praćenje robe.

Na primer, kada se u lancu prometa određene robe upiše određeni podatak na svakoj od "stanica" u okviru blokčejn "putanje", svi podaci i transakcije koje su obrađene u tom trenutku se ažuriraju na svim računarima odakle su ti podaci ubačeni.

Državne uprave u svetu koriste blokčejn tehnologiju za praćenje toka dokumenata, novca, i po tome su među najpoznatijima Estonija, Južna Koreja...

Za Srbiju je važno, kaže, da je blokčejn, posle gejming industrije, najbrže rastući i najznačajniji deo IT industrije.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • angie

  10. jun 2020 | 13:23

  Imam prijatelje koji se bave rudaranjem, pa pomalo znam nesto o tome. Ono sto je sigurno jeste da ce kriptovalute biti sve popularnije, mozda ce cak u nekoj buducnosti i da zamene ove standardne valute, ko zna. Bitcoinkupovinaprodaja postoji i kod nas i sve vise ljudi ima neku kriptovalutu.

 • Gogi ffm

  10. jun 2020 | 13:55

  Isplati se samo u zemljama gde je vrlo jeftina struja i samo na veliko

 • Eur: <% exchange.eur %>
 • Usd: <% exchange.usd %>