• 1

Srpska kompanija predstavila nove turbomlazne i turboprop motore na sajmu naoružanja

Štand kompanije posetio je i ministar obrane Srbije Nebojša Stefanović

  • 1
Green Power Turbine Systems Foto: Tango Six

Kompanija Green Power Turbine Systems – GPTS je, u saradnji sa kompanijom EDePro, predstavila na IDEX-u premijerno svoje nove projekte turbomlaznog i turboprop motora. Ovo je prvi nastup kompanije na najvećem bliskoistočnom sajmu naoružanja.

Kako su iz GPTS rekli ekskluzivno za Tango Six, ove godine predstavili su familiju turbomlaznih i turboprop motora.

- Premijerom familije ovih motora Green Power Turbine Systems prikazala je sposobnost da u Srbiji napravi najkompleksnije motore koji po karakteristikama staju rame uz rame sa tek nekolicinom svetskih proizvođača.

Štand kompanije posetio je i ministar obrane Srbije Nebojša Stefanović.

Turbodžet motori se koriste za pogon dronova i krstarećih raketa, dok turboprop ima glavnu upotrebu kod bespilotnih letelica i helikoptera. Izuzev pet najjačih svetskih sila ne postoji država koja proizvodi turbo motore sopstvenim originalnim dizajnom a Green Power Turbine Systems je to upravo postigao i premijerno prikazao na ovom sajmu. – kazali su za Tango Six iz GPTS-a.

Turboprop TPE 200 nastao je daljim razvojem motora TSE 200. Predstavljena je i porodica turbomlaznih motora TJE 200 i TJE 45.

Pored motora kompanije je na IDEX-u izložila i evoluciju svoje planirajuće navođene bombe PGM-128 koja za razliku od prvobitno predstavljene na prošlom sajmu u Abu Dabiju ima poboljšanu aerodinamiku.

Video: Ko je Džef Bezos, a ko njegov naslednik?

(Тelegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sima S.

    22. februar 2021 | 18:56

    - Ne kaže se "turbo-prop(eller)" nego turbo-elisni ako je za avione, odn. turbo-osni ako je za helikoptere. - Da dodam da postoji funkcionalna razlika izmedju "turbo-jet" (turbo-mlazni - za avione) i "turbo-fan" (turbo-ventilatorski, takodje za avione). - Inače, odavno postoje pravilni prevodi na srpski za poveliki broj engleskih vojnih termina... (recimo "Englesko-srpskohrvatski vojni rečnik" od Momčila Popovića i Miloša Četnikovića - izdanje VIZ 1973)

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>