• 5

Evropa u strahu od bankrota: Ugostitelji tuže vladu zbog mera, baca se neprodato pivo

Nemačke pivare se žale jer im je uskraćena pomoć države, dok holandski ugostitelji tuže vladu

  • 5
kafić Foto: Freepik.com

Evropski ugostitelji već dugo se bore da opstanu, jer ne rade mesecima, zbog strogih korona mera. Vlasnici lokala iz susedne Hrvatske kažu da su imali mizeran promet protekle nedelje, nakon što im je dozvoljeno da ponovo poslužuju kafu, ali samo "za poneti".

Slična situacija je i u drugim zemljama, recimo u Nemačkoj, Italiji, Holandiji. Mnoge radnje i barovi trajno su zatvoreni, a nemačke pivare su sada u posebnom problemu. Budući da se tamo produžava policijski čas, iz udruženja traže pomoć države, jer se baca mnogo neprodatog piva.

Nemački kafići, hoteli i restorani zatvoreni su od novembra, a vlada je već pomogla prvima, ali ne i pivnicama. "Iz nedelje u nedelju, sve više pivara i pabova specijalizovanih za pivo, suočava se sa egzistencijalnom pretnjom, iako nije njihova krivica i tretiraju se nesolventno", stoji u pismu 300 pivnica asocijacije DBB i VPBD.

Pismo su potpisale i pivare Karlsberg Nemačka, Bitburger Braugrupe, Krombaher i Paulaner. Istovremeno se bune i holandski ugostitelji. Štaviše, odlaze korak dalje, tužeći vladu za nemar.

Svrha tužbe je da se ukinu stroge mere koje im ometaju rad, odnosno zaradu, a iza nje stoji Nacionalno udruženje restorana i ugostiteljskih preduzeća u Holandiji. Najveća organizacija KHN navodi da je preduzela taj korak, jer "vlada nije obezbedila jasan plan za ponovno otvaranje, i to četiri meseca nakon zatvaranja lokala".

Sud je prošle nedelje stao na stranu grupe za sprečavanje karantina "Virus Varheid" i presudio da je za policijski čas od 21h do 4.30h, koji je pokrenuo ulične proteste, nedostajao tačan pravni osnov.

Naređeno je da se policijski čas ukine, a na tu odluku je podneta žalba. Očekuje se da će vlada Holandije danas produžiti policijski čas za još tri nedelje, ali bi naredne sedmice ponovo trebalo da omogući rad frizera i srednjih škola, izveštavaju lokalni mediji.

Video: Mali: Ako firme žele pomoć imaju jedan uslov, da ne otpuste 10 odsto radnika

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lea

    23. februar 2021 | 09:43

    Dok god su vladarima stomaci puni nece shvatiti da su na brodu koji tone.

  • Kiza

    23. februar 2021 | 11:13

    Pametni ljudi a kod mi ugostitelji cemo da pocrkamo a narod se prodaje za 30 e bedna drzava.

  • Bm ti ...

    23. februar 2021 | 11:44

    A kod nas pivo nikad skuplje.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>