• 8

Besplatna obuka za vozače kamiona i posao za 50 ljudi. Danas ističe rok za prijavu

Procenjuje se da u našoj zemlji u ovom trenutku nedostaje oko 6.000 vozača teretnih vozila

  • 8
vozači kamiona

Foto: startfinder.de/Promo

Nemački informativni centar za migracije, stručno obrazovanje i karijeru, DIMAK Srbija, pokrenuo je u saradnji sa Srbijatransportom, AMSS – centrom za motorna vozila i Pantransportom, plaćeni program obuke i zapošljavanja profesionalnih vozača kamiona.

- Važan aspekt ovog programa jeste i taj da će kandidati koji završe obuku imati mogućnost i da se odmah zaposle u renomiranim domaćim transportnim kompanijama. Ovo je odlična šansa za sve one koji žele da budu profesionalni vozači kamiona, a koji nisu u mogućnosti da plate troškove obuke, jer program omogućava postepeno sticanje različitih kategorija dozvola (C, CE i CPC) i tada traje i do godinu dana - izjavila je portparolka programa “Migracije za razvoj" - Marija Branković.

Program ima za cilj podizanje nivoa kvalifikacija radne snage, kao i usporavanje iseljavanja radno sposobnog stanovništva. Procenjuje se da u našoj zemlji u ovom trenutku nedostaje oko 6.000 vozača teretnih vozila.

- U Srbiji postoji veoma izražen problem nedostatka profesionalnih vozača. Sa tim problemom ne suočavamo se samo mi, već i ostale prevozničke kompanije na tržištu. Odlučili smo se da, u saradnji sa GIZ-om, realizujemo ovaj program jer je za nas imperativ da se za volanima naših vozila nalaze profesionalci, a i da time ublažimo posledice odlaska vozača teretnih vozila na rad u inostranstvo ili u penziju - izjavio je generalni direktor Srbijatransporta, Goran Aleksić.

Učesnici programa obuka i zapošljavanja za profesionalne vozače kamiona, koje trenutno spada u jedno od najdeficitarnijih zanimanja u našoj zemlji, dobijaju obuke za C i CE kategoriju, kao i mentorsku podršku tokom obuka i edukacije, nakon čega mogu steći i Sertifikat o stručnoj kompetentnosti „CPC“ i kvalifikacione kartice vozača na 140 nastavnih časova. Svim kandidatima će biti plaćene sve pripadujuće takse, uverenja i prijave za ispite, kao i upis relevantnih kategorija u vozačku dozvolu, uključujući i COD 95.

vozači kamiona

Foto: startfinder.de/Promo

Obavezni uslovi za učešće u programu su da kandidati imaju najmanje 21 godinu, da imaju  položen vozački ispit (najmanje B kategorije), završenu srednju školu (III i IV stepen stručne spreme), uverenje o (ne)kažnjavanju koje izdaje MUP Srbije i da su nezaposleni.

Uz ispunjene obavezne uslove, prednost će imati povratnici iz Nemačke ili drugih zemalja, mladi do 30 godina, žene, pripadnici osetljivih kategorija stanovništva, dugoročno nezaposlena ili neformalno zaposlena lica,  članovi višečlanih domaćinstava, samohrani roditelji, korisnici novčane socijalne pomoći i kandidati iz gradova u kojima se realizuje program: Beograd, Novi Sad, Čačak, Paraćin i Novi Pazar.

Prijava za program vrši se preko linka https://form.jotform.com/210291357493356 i obezbeđena su sredstva za obuku 50 kandidata. Rok za prijavu je 25.02.2021.

Globalni program „Migracije za razvoj“(PME) deo je šire inicijative “Povratak u nove šanse”, koji finansira nemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), a sprovodi Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ). Opšti cilj Programa je poboljšanje izgleda za ekonomsko i socijalno učešće povratnika i lokalnog stanovništva u Srbiji, a sprovodi se u saradnji sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Republike Srbije, Nacionalnom službom za zapošljavanje i Komesarijatom za izbeglice i migracije.

Video: Deset atipičnih zanimanja za žene: Od kamiondžijke do detektivke

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vozač iz EU

    Ajde lepo da sadašnji poslodavci sve lepo isplate vozačima ....mnogo kolega iz Srbije čujem da im gazde duguju dnevnice.Gazde zakidaju vozačima od plate za nekakve kvarove na vozilu....za kazne koje su im oni svojom nezajažljivošću napravili da ih dobiju.Sve lepo da plate vozačima na vreme i po dogovoru i neće ljudi da traže da rade van Srbije...

  • Bane

    Kravav hleb sa 7 kora...

  • Srbin

    Aleksandar je podpuno u pravu,sve sam ja to prosao i sad prolazim

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke