• 0

Evropi će uskoro biti potrebno 11 miliona ovih radnika: 5 zemalja "prigrabilo" najveći deo kolača

Dva miliona zdravstvenih i radnika za dugotrajnu negu nisu rođeni u zemlji u kojoj rade

  • 0
Doktor, lekar, laptop

Foto: Shutterstock

Do 2030. godine u EU će biti potrebno dodatnih 11 miliona zdravstvenih i radnika za dugotrajnu negu kako bi se zadovoljili zahtevi koje sa sobom nosi starenje stanovništva, pokazuje izveštaj koji je objavio Zajednički istraživački centar Evropske komisije.

Veliki deo potreba za takvom radnom snagom sada osiguravaju domaći sistemi obrazovanja i osposobljavanja, ali sve veću ulogu imaju migracija i mobilnost radne snage unutar EU. Godine 2018. skoro dva miliona zdravstvenih i radnika za dugotrajnu negu nisu rođeni u zemlji u kojoj rade.

- Eвropa je kontinent koji stari i mora se pripremiti za sve veću potražnju za radnom snagom u dugotrajnoj nezi. Naš zajednički izazov biće osigurati pristupačnu, kvalitetnu dugotrajnu njegu i odgovarajuću radnu snagu - izjavila je potpredsednica Komisije za demokratiju i demografiju Dubravka Šuica.

Iako je broj stranih radnika u dugotrajnoj nezi i zdravstvenoj zaštiti poslednjih godina rastao u EU i dosegao 13,2 posto ukupne radne snage u tom sektoru, taj je rast znatno manji nego u Velikoj Britaniji ili Sjedinjenim Državama. Osim toga taj rast u EU-u nije podjednako raspoređen, dve trećine njih radi u samo pet država članica Nemačkoj, Italiji, Švedskoj, Francuskoj i Španiji.

U izveštaju se identifikuje nekoliko izazova koji, ako se reše, mogu pomoći u podsticanju mobilnosti i oslobađanju punog potencijala migracija iz trećih zemalja kako bi doprineli ublažavanju pritiska nedostatka radne snage u tim sektorima.

Autori preporučuju integrisanje sadašnjih kanala migracije radne snage s konkretnijim razmatranjima za zdravstvo i sisteme dugotrajne nege, što bi moglo podstaći migracije u oba smera, donoseći koristi kako zemljama porekla, tako i odredišta.

Video: Oborio Ginisov rekord: Ovaj prsten na sebi ima preko 12 000 dijamanata a teži čak 165 grama

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>