• 2

Čadež apeluje: Otvoriti granice prevoznicima

"U rešavanju problema sa kojima su se suočili izvoznici i transportne kompanije posebno nas je ohrabrila podrška, pre svega Portugala"

  • 2
Kent kamioni Velika Britanija Francuska

Foto: Tanjug/AP

Ponovljeni apel briselskih institucija zemljama članicama da ujednače uslove za slobodno kretanje robe i usluga kao i jučerašnja saglasnost evropskih lidera o potrebi uvođenja elektronskih sertifikata je ohrabrujući korak za olakšavanje međusobnu trgovine tokom pandemije, ocenjuje predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

On najavljuje da će komore članice Evrokomore, u ime 20 miliona kompanija koje predstavljaju, posebno posle dodatnih restrikcija koje su neke zemlje uvele za transportne firme, insistirati na, relaksaciji prevoznika.

Takođe i doslednom sprovođenju preporuka Saveta EU za ujednačavanje uslova za prelazak granica, kako bi se izbegle kolone i gužve na granicama, obezbedio nesmetan protok robe i usluga i funkcionisanje lanaca snabdevanja.

Kako se navodi u saopštenju Privredne komore Srbije, jedan od predloga Odbora za jedinstveno tržište Evrokomore, jeste da se pre najavljenog uspostavljanja pasoša o vakcinaciji, prevoznicima iz EU i sa Zapadnog Balkana, olakša putovanje, bez uslovljavanja negativnim PCR testom, već da im se prelazak u EU omogući uz dokaz o antigen testu i to samo na prvoj granici.

- U rešavanju problema sa kojima su se suočili izvoznici i transportne kompanije posebno nas je ohrabrila podrška, pre svega Portugala kao predsedavajućeg EU i lično angažovanje portugalske ministarke za evropske poslove Ane Paule Zakarias - naglasio je Čadež.

U odgovoru na pismo Evrokomore, koje su, u ime Odbora za jedinstveno tržište, uputili kopredsedavajući Čadež i Romakanemi, Ana Paula Zakarias ocenila je da su predlozi Evrokomore koji se tiču rešavanja problema prevoznika, troškova zbog restrikcija i takozvanih pasoša o vakcinaciji razmotreni i dobro prihvaćeni.

(Telegarf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sass

    A zasto onda Srbija od poslovnih ljudi koji dolazi trazi PCR test a ne brzi test.Zasto prvo ne sredis svoje dvoriste

  • dragan

    Neće da može jos

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke