• 6
 ≫ 

"Cena meda skočila do 241 odsto, zahvaljujući pogonu u Rači. U 2020. smo imali istorijski izvoz"

 ≫ 

Domaći med biva sve više prepoznat i na stranom tržištu, a nedavno je prvi put stigao i do Italije, kao izvozni adut naše zemlje

  • 6
RACA MED BRNABIC Foto: SLOBODAN MILJEVIĆ

Predsednica Vlade Republike Srbije, Ana Brnabić, danas oko 11 sati krenula je u obilazak pogona za prikupljanje i plasman meda "Naš med" u Rači (Šumadija).

- Pčelarstvo Srbije nastavlja da ima probleme sa falsifikatima meda, ali se država opširno bavi time. Mi ne možemo da radimo u uslovima nelojalne konkurencije, i zahvalnost premijerki na podršci - rekao je na samom početku Rodoljub Živadinović, predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije.

Ovaj pogon u Rači radi savremeno, na nivou svetskih standarda, dodaje.

Više od 15 miliona dolara vrednosti izvoznog meda bilo je prošle godine, rekao je Živadinović, i dodao da je Savezu vrlo važno da se med plasira u teglama meda. Fokus je na arapskim zemljama, kaže, jer se med tamo ceni.

- Opština Rača je ostvarila suficit od 198 miliona evra, na račun prekogranične saradnje - rekao je predsednik opštine Rača, Nenad Savković.

- U četvrtak sam pričala o ovom pogonu, jer su malinari imali problem s naplatom. Tada sam rekla da svi poljoprivredni proizvođači treba da se ugledaju na pčelare, jer tako sebi obezbeđuju sigurnost i nalaze put do kupaca - navela je premijerka Srbije, i dodala:

"Pozivam sve malinare i kupinare da vide kako izgleda ovaj pogon, i da znaju da mogu da računaju na podršku Vlade. Ovo nije vlasništvo ni Vlade Srbije, ni opštine Rača, već većinsko vlasništvo Saveza pčelarskih organizacija Srbije. Ja sam sada u njihovom domu".

- Otkupna cena meda je skočila između 56% i 241%, za bagremov, odnosno šumski med, za osam meseci, samo zahvaljujući ovom pogonu, gde nema više posrednika - navela je.

Premijerka dalje kaže da su pčelari, preko fabrike "Naše med", uspeli da otvore najzahtevnije tržište - a to je EU. Drugi kontigent u utorak kreće za Italiju, kaže Brnabić, a onda i treći... "To je ogroman uspeh".

Mladi poljoprivrednici

- Oko 15.000 evra je pomoć po mladom poljoprivredniku, i taj proces ide odlično - kazala je premijerka, i dodala da će ministar Nedimović imati više informacija vezanih za to.

Brnabić dodaje da se u Srbiji razvija i digitalna poljoprivreda, i da postajemo sve konkurentniji.

"Naredne nedelje treba da obiđem i radarski centar Bukulja, vezano za protivgradnu zaštitu."

Video: Brnabić: 40 miliona evra investicija u dve gondole

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Раша

    28. februar 2021 | 12:29

    Цена меда је скочила првенствено због катастрофално лоше године која је била због временских услова тако да на тржишту нема довољне количине меда и то је разлог зашто је откупна цена меда висока. Погон у Рачи ће сигурно помоћи пчеларима да откупљивачи не уцењују пчеларе са ценом меда јер ће он диктирати реалну цену.

  • Vuk

    28. februar 2021 | 13:02

    Gospođo, hoćete početi Vojvodinu obilaziti. Prigrevica recimo, kako se ljudi bore sa mizernom cenom otkupa mleka, sram vas bilo.

  • Licemerka

    28. februar 2021 | 12:12

    Pametan čovek...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>