• 0

7 najpoželjnijih svetskih destinacija za rad na daljinu, a naše komšije su među njima

U 2020. radnici na daljinu postali su "ravnopravna" radna snaga, u šta su se uverili i skeptici iz velikih kompanija... Sada im neke zemlje sveta nude svoje tlo za život i rad, kako bi oporavile razorene ekonomije

  • 0
plaža

Foto: Pixabay

Radnici na daljinu postali su dominantni na tržištu rada, tokom cele 2020. kada je nastupila pandemija, a taj "trend" se prenosi i na 2021. Štaviše, opstaće i posle korone.

Ono što je većini ovakvih radnika najprivlačnije jesu topli krajevi, pod uslovom da mogu da napuste zemlju, odnosno da im poslodavac to dozvoljava (ako nisu frilenseri).

CNBC predlaže nekoliko opcija za odmor i rad u ovoj i narednoj godini, a na listi od svega nekoliko svetskih lokacija, našla se i susedna Hrvatska. Ali, da krenemo redom.

Montserat (1) je ostrvo u regionu Karibi, odnosno britanska prekomorska teritorija. Turisti trenutno ne mogu da mu pristupe, ali radnici na daljinu mogu. Tamo možete ostati do 12 meseci, a najviše je radnika iz SAD, Kanade i Evrope, s fokusom na Veliku Britaniju. Morate imati zdravstveno osiguranje i zaradu od bar 70.000 dolara godišnje.

Bahami (2) su, inače, jedna od najposećenijih destinacija na planeti. Boravišna dozvola traje do godinu dana, i takođe postoji specijalna viza za radnike na daljinu i studente skraćeno se zove BEATS. Proces apliciranja košta 25 dolara. Odabrana "ekipa" može menjati mesto boravka, odnosno birati između 16 ostrva na Bahamima.

Dubai (3) je prema oceni CNBC još jedno pogodno tlo za sve one čiji posao nije vezan za kancelariju. Pripadnici svih nacionalnosti mogu aplicirati, uz dokaz da zarađuju minimum 5.000 dolara mesečno. Potrebno je imati i zdravstveno osiguranje, koje se priznaje u UAE. Takođe, radnici na daljinu mogu angažovati dadilje i vozače, rentirati kola i upisati decu u školu prema obrazovnom sistemu Dubaija.

Mauricijus (4) se promoviše kao "kovid bezbedna" lokacija, a nalazi se u Indijskom okeanu. Ostrvo-država koja broji oko 1,3 miliona ljudi, do sada je imala malo više od 600 pozitivnih slučajeva na virus. "Premium Visa" radnicima na daljinu i penzionerima garantuje boravak na Mauricijusu do 12 meseci.

Hrvatska (5) se takođe našla na CNBC listi, a naše komšije su počele da prizivaju radnike na daljinu u januaru ove godine, što je svakako i deo plana da se oporavi ekonomija zemlje, prvenstveno zavisne od turizma. Međutim, za sada je bilo moguće samo apliciranje "u lokalu", dok se onlajn prijave očekuju ovog meseca. Minimalna svota novca koju treba da imate za mesec dana je oko 2.590 dolara.

Ostrvo Madeira (6), Portugal, posebno je jer ne pruža dobrodošlicu samo radnicima na daljinu ponaosob, već čitavim zajednicama. Reč je o pilot programu koji važu do 1. februara do 30. juna. Selo Ponta do Sol dnevno može da primi od 30 do 40 ljudi, kaže Mikaela Vieira, ispred organizacije "Startup Madeira". Na ostrvu je trenutno 250 radnika na daljinu, koji koriste radne prostore, kafiće ili restorane s besplatnim internetom.

Portoriko (7) je malena egzotična zemlja, koja takođe želi da privuče turiste koji bi doprinosili njenoj ekonomiji. Doduše, ne postoji neki zvaničan program, ali se zna da Amerikanci mogu slobodno da borave u Portoriku. Ne treba im čak ni pasoš i mogu da povedu svoje kućne ljubimce. Sve što im treba je negativan rezultat PCR testa.

Video: Ko je Džef Bezos, a ko njegov naslednik?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>