• 4
 ≫ 

Kako su popsi i "slatki sto" postali biznis: Za 500 dinara dobijete 20 komada, u pekari svega četiri

 ≫ 

Sve je više onih koji angažuju profesionalce za pravljenje i dekoraciju slatkiša, a pritom ne mislimo na torte. Da, i u vreme korone, "slatki stolovi" se naručuju, makar i u kućnim uslovima, odnosno prilikom organizacije rođendana za mali broj ljudi

  • 4
popsi

Foto: Pixabay

Kuglice na štapiću, od keksa i čokolade, poznate i kao popsi (eng. cake pop) - doživele su bum poslednjih godina, kada je reč o tržištu slatkiša.

Deo su svakog slatkog stola na proslavama, posebno na dečijim rođendanima, a ima ih i sve više poslastičarnica/pekara u Srbiji. Jedan pops košta oko 120 do 150 dinara.

Od materijala su vam najčešće potrebni keks, čokolada, šećer u prahu, sok od pomorandže, orasi i puter. Za dekoraciju, a ima bezbroj ideja, koriste se čokolada, ulje, boja za kolače, malo vode, drveni štapići i ukrasne mrvice.

Sve u svemu, jedna mama iz Beograda, A. S. (35), rekla nam je da njena deca obožavaju popse, te su zato došli na ideju da ih naprave u kućnoj varijanti.

- Zavisi koliko krupne kuglice pravimo, ali od materijala koji sam platila 400 do 500 dinara, dobili smo do 20 komada. Obično gledamo kada su akcije za neke sastojke, ali sam shvatila koliko je to ustvari dobar biznis - priča nam A. S.

Kaže da, za novac koji je potrošila na materijal i dobila do 20 pops "lizalica", može da kupi svega četiri komada u kafiću ili pekari. Način pravljenja i ukrašavanja se, dodaje, savlada vrlo brzo.

Ukrase kupuje u marketu, a drveni štapići mogu se naći i kod Kineza. "Moja drugarica je pre nekoliko godina za rođendan svoje ćerkice organizovala slatki sto, odnosno angažovala ženu koja se time bavi".

- Sećam se da je slatki sto koštao oko 100 evra, a na njemu se nalaze slatkiši slični popsu, ali generalno laki za pravljenje. Ipak, treba imati strpljenja i sve lepo dekorisati. Svakako, mislim da je isplativ biznis za onoga ko ima dara za slatkiše i dekorisanje - kaže A. S.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Cake Study (@cake_study_)

 

Poslastice "za Instagram"

 

Postoji nešto u hrani koja se dobro fotografiše za trenutno najpopularniju društvenu mrežu, i verovali ili ne, to takođe utiče na popularnost određenih specijaliteta. Dobar primer za to su i popsi. Globalno analiziranje tog tržišta pravi razliku između "čokoladnih lizalica" sa šećerom i bez njega - tako da se broj konzumenata povećava.

Regionalno, popsi su popularni širom sveta, a posebno ih ima u supermarketima i pekarama u Kini i Indiji. Mimo "home-made" izrade ili lokalnih uslužnih objekata, postoje ozbiljni "igrači" na pops tržištu, koji se bave isključivo time, a među njima su kompanije Candy's Cake Pops, Sugar Bliss Cake Boutique, Alessi Bakeries.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Ohlala Candy Bar (@ohlalacandybar)

 

"Slatki sto" je postao fenomen za sebe, i kod nas. Osim hrane, postoje cene za ostale detalje, kao što su kolica sa tilom, kolica s malim krovom, stalak za mafine, bokal za sok, iznajmljivanje tila oko stola - i sve se to naplaćuje pojedinačno.

Na primer, jednobojne korpice za mafine su 30-ak dinara, one sa dezenom ili čipkom - 40 dinara, zastavice do 30 dinara, iznajmljivanje stola i kolica sa tilom (bez slatkiša) je oko 3.500 dinara itd. Mafini su za nijansu skuplji od popsa, i jedan košta do 250 dinara, zavisno od toga čime je punjen.

Video: Čokoladna krofna ide u zaborav: Oko 110 evra vam treba da doživite zlaćanu eksploziju u ustima

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja🥰

    6. mart 2021 | 12:24

    Iskreno, popsi se mozda lako naprave ali ukrasavanje zahteva vreme i makar malo znanja. Pravim ih cesto kao poklon za decije rodjendane i ne slazem se da su ukrasi i sve sto je potrebno za dekoraciju jeftini, ponekad ako zelite da izgledaju bas svecano znaju biti skuplji od samog materijala za popsi ali svakako trud se isplati jer znaju izgledati fenomenalno.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>