• 2

Šta će sad srpski biznismeni? Kipar češlja vlasništvo nad kompanijama

Kipar planira da istraži vlasništvo nad kompanijama

  • 2
Makronissos beach

Foto: Pixabay/plaža Makronisos

Kipar planira da uspostavi registar vlasnika hiljada kompanija i time rasvetli netransparentne i složene korporativne strukture iza firmi-paravana, koje su ga dovele na loš glas.

Pojedinosti o hiljadama kompanija registrovanih na tom mediteranskom ostrvu počeće da se prikupljaju od 16. marta kako bi bile uvedene u novi registar.

Uspostavljanje registra nalažu propisi EU o sprečavanju pranja novca, a njegovi zagovornici ističu da bi mogao označiti prekretnicu za Kipar, koji je prema njihovim tvrdnjama privlačio one željne da iza firmi-paravana sakriju svoje bogatstvo, privučeni niskim poreskim stopama.

Aktivisti u borbi protiv korupcije smatraju da to nije dovoljno. Kipar već dugo pokušava da se oslobodi imidža zemlje čija vlada prima novac od investitora bez ikakvih pitanja.

Unosna šema dobijanja pasoša u zamenu za ulaganja naglo je ukinuta prošle godine, nakon izveštaja o mogućoj korupciji.

Da bi stvarno bio efikasan, trebalo bi da bude povezan s drugim bazama podataka, kao što je vlasništvo nad nekretninama, smatraju aktivisti.

Srbi i kompanije na Kipru

 

Dosta i naših privrednika imaju firme registrovane na Kipru, ofšor destinaciji veoma popularnoj u Srbiji poslednjih decenija.

Međutim, ta zemlja odavno nije što je bila,  troškovi poslovanja i održavanja biznisa u ovoj ofšor zoni drastično su povećani, i do 10.000 evra godišnje.

Pogodnosti koje su ranije postojale na Kipru značajno su počele da se umanjuju već nakon ulaska ove zemlje u Evropsku uniju 2004. godine. Tada to toliko i nije bilo od uticaja na srpske firme koje tamo posluju, ali nove obaveze koje je Kipar u međuvremenu uvodio postale su značajne. U prvom redu je obaveza da preduzeća vode knjige, odnosno da imaju knjigovođu, a onda i obavezna revizija poslovanja, što firmama zajedno predstavlja dodatni trošak od 5.000 do 10.000 evra godišnje.

Video: Turci opet napadaju: Ovog puta provociraju sukob na Kipru otvaranjem plaže

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • stanoje

    4. mart 2021 | 11:38

    Ako se secate kako je onda ekspresno Kipar iako podeljen usao u EU.Zbog svih tih milijardi prljavih para u kojem u velikom delu se jos od Sloba ucestvuje.

  • Djuka

    4. mart 2021 | 12:21

    Pre par godina sam letovao na kipru. Sasvim slučajno sam popričamo sa jednom ženom koja ima tamo kuću. Bez srama mi je rekla da je njen pokojni muž imao ofšor kompaniju na Kipru. Samo sam je pogledao i pitao je kako je nije sramota da to uopšte spominje.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>