• 16
 ≫ 

Srbi uporno poistovećuju rižoto i pilav: Smeta im visoka cena. Da li nas restorani zaista "varaju"?

 ≫ 

Druge sirovine, različiti način pripreme... Ova dva jela definitivno nisu isto

  • 16
pirinač Foto: Pixabay

To kako doživljavamo neka jela nesumnjivo utiče na naš odnos prema njima i samim cenama koje ih prate. Ovaj put fokus je na konkretnim obrocima u restoranima.

Koliko puta ste čuli nekog sugrađanina da kaže: "Neću da dajem 700/800 dinara za običan pilav u restoranu!". Ipak, kada to kažu, obično misle na objekte koji služe rižoto.

Iako vrlo slična, ova dva jela nisu ista. Nije im isto ni poreklo, a ni način pripreme. Takođe, koriste se drugačije sirovine.

Recimo, pirinač sa maslinovim uljem svakako je u startu skuplji u odnosu na onaj sa suncokretovim, baš kao što je više na glasu pirinač sa morskim plodovima ili sipinim mastilom - nego klasičan pilav.

Kada sprema rižoto, kuvar prvo mora da proprži pirinač, što sa pilavom nije slučaj (kuva se u vodi ili supi). Pilav je reč persijskog porekla i označava gusto skuvani pirinač, a rižoto, kakav se najčešće služi u italijanskim restoranima, dolazi upravo iz te zemlje.

Kod pilava, nakon što pirinač upije tečnost u kojoj se kuva, lagano se zapeče da dobije "koricu". Kod rižota, ključno je prženje i dobijanje kremastog ukusa. Sami začini i varijante koje se vezuju za to jelo, čine ga egzotičnijim.

Ono što svakako utiče na cenu jela, jeste prateći marketing, tj. pilav ćete retko naći u modernim ugostiteljskim objektima. Uglavnom se služi u restoranima domaće kuhinje, menzama, objektima s kuvanim jelima "za poneti", što sve dodatno utiče na njegovu reputaciju u Srbiji.

tvit pilav Printskrin: Twitter

Ipak, visoke cene u restoranima ne treba da vas bune, ako poredite pilav i rižoto, jer i prethodno obrazložene razlike diktiraju cenu. S druge strane, "fensi" restorani u poslednje vreme sve više nude stara, domaća jela po paprenim cenama, kako bi "doskočili" konkurenciji.

Nemojte da vas začudi ako i sam pilav vidite u jelovniku po ceni od 600, 700 dinara, ili "jače" cene za proju, poparu, kačamak. Sve u svemu, prosečna cena za porciju pilava u objektima s domaćim kuvanim jelima je oko 300 do 400 dinara.

Video: Čokoladna krofna ide u zaborav: Oko 110 evra vam treba da doživite zlaćanu eksploziju u ustima

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mili

    7. mart 2021 | 15:40

    'Oće biti,malo sutra.Pirinač je pirinač,zovite ga kako hoćete,sa različitim dodacima od povrća,začina ili mesa i ribe,pirinač je pirinač! Samo je moderno da bude rižoto ili suši,a pilav je nekako,malo obično i neugledno i passé.😁😁

  • Bojan

    7. mart 2021 | 15:43

    Cuj, pilav nije isto sto i rizoto! Nije sija nego vrat...

  • Ceca

    7. mart 2021 | 21:56

    Ne bi bio problem u ceni kada bi ti u restoranu zaista doneli rižoto koji si poručio. Problem je što poručiš rižoto a dobiješ pilav.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>