• 15

Srbi uporno poistovećuju rižoto i pilav: Smeta im visoka cena. Da li nas restorani zaista "varaju"?

Druge sirovine, različiti način pripreme... Ova dva jela definitivno nisu isto

  • 15
pirinač

Foto: Pixabay

To kako doživljavamo neka jela nesumnjivo utiče na naš odnos prema njima i samim cenama koje ih prate. Ovaj put fokus je na konkretnim obrocima u restoranima.

Koliko puta ste čuli nekog sugrađanina da kaže: "Neću da dajem 700/800 dinara za običan pilav u restoranu!". Ipak, kada to kažu, obično misle na objekte koji služe rižoto.

Iako vrlo slična, ova dva jela nisu ista. Nije im isto ni poreklo, a ni način pripreme. Takođe, koriste se drugačije sirovine.

Recimo, pirinač sa maslinovim uljem svakako je u startu skuplji u odnosu na onaj sa suncokretovim, baš kao što je više na glasu pirinač sa morskim plodovima ili sipinim mastilom - nego klasičan pilav.

Kada sprema rižoto, kuvar prvo mora da proprži pirinač, što sa pilavom nije slučaj (kuva se u vodi ili supi). Pilav je reč persijskog porekla i označava gusto skuvani pirinač, a rižoto, kakav se najčešće služi u italijanskim restoranima, dolazi upravo iz te zemlje.

Kod pilava, nakon što pirinač upije tečnost u kojoj se kuva, lagano se zapeče da dobije "koricu". Kod rižota, ključno je prženje i dobijanje kremastog ukusa. Sami začini i varijante koje se vezuju za to jelo, čine ga egzotičnijim.

Ono što svakako utiče na cenu jela, jeste prateći marketing, tj. pilav ćete retko naći u modernim ugostiteljskim objektima. Uglavnom se služi u restoranima domaće kuhinje, menzama, objektima s kuvanim jelima "za poneti", što sve dodatno utiče na njegovu reputaciju u Srbiji.

tvit pilav

Printskrin: Twitter

Ipak, visoke cene u restoranima ne treba da vas bune, ako poredite pilav i rižoto, jer i prethodno obrazložene razlike diktiraju cenu. S druge strane, "fensi" restorani u poslednje vreme sve više nude stara, domaća jela po paprenim cenama, kako bi "doskočili" konkurenciji.

Nemojte da vas začudi ako i sam pilav vidite u jelovniku po ceni od 600, 700 dinara, ili "jače" cene za proju, poparu, kačamak. Sve u svemu, prosečna cena za porciju pilava u objektima s domaćim kuvanim jelima je oko 300 do 400 dinara.

Video: Čokoladna krofna ide u zaborav: Oko 110 evra vam treba da doživite zlaćanu eksploziju u ustima

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ceca

    Ne bi bio problem u ceni kada bi ti u restoranu zaista doneli rižoto koji si poručio. Problem je što poručiš rižoto a dobiješ pilav.

  • Ehej

    Probajte jegulju sa orizom, zapecenu naravno, to je prrava delicija. Moze i sa barakudom.

  • ruralni srbin

    Montenegro ponegde u skupim restoranima ima naglasenu ponudu JELA PRADJEDOVA.Pa jurnite na poparu, za masne pare!

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke