• 0
 ≫ 

Svetske cene hrane nastavljaju da rastu: Ugroženo je najmanje 45 zemalja

 ≫ 

Najnovije povećanje postalo je najduži porast ukupnih troškova hrane od izbijanja prehrambene krize (2007/08. godine)

  • 0
pasta Foto: Freepik.com

Svetske cene hrane popele su se deveti mesec zaredom i dostigle šestogodišnji maksimum u februaru, predvođene poskupljenjem šećera i biljnih ulja, prema podacima Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO) Ujedinjenih nacija.

Agencija je rekla da je njen indeks cena hrane skočio za 2,4 odsto na mesečnom nivou i dostigao 116,0 poena prošlog meseca. Merač, koji prati mesečne promene međunarodnih cena prehrambenih proizvoda kojima se trguje, takođe je 26,5 odsto veći nego godinu dana ranije.

Najnovije povećanje postalo je najduži porast ukupnih troškova hrane od izbijanja prehrambene krize, iz 2007/08. godine. Cene šećera najviše su porasle, dodavši 6,4 procenta od januara, prema podacima FAO. Agencijski indeks cena šećera porastao je drugi mesec zaredom, dostigavši najviši nivo u skoro četiri godine.

U međuvremenu, cene biljnog ulja zabeležile su gotovo sličan rast, dostigavši najviši nivo od aprila 2012. Ulja semena palme, soje, repe i suncokreta postala su skuplja zbog višestrukih faktora, a jedan od njih je zabrinutost zbog manjeg nivoa zaliha kod vodećih izvoznika.

- Više međunarodne cene mogle bi zaista pogoršati ekonomske poteškoće izazvane pandemijom, posebno za neke ranjive grupe - kaže ekonomista iz FAO, Širlej Mustafa.

Kako je dalje navela, "s jedne strane primećujemo da brojne zemlje vide veću proizvodnju, ali takođe i povećane potrebe za uvozom".

Veća proizvodnja u nekim zemljama možda neće biti dovoljna da nadoknadi povećane potrebe za uvozom. Prema procenama FAO, oko 45 zemalja, uključujući 34 u Africi i devet u Aziji, biće potreba pomoć "od spolja" kada je reč o hrani, zbog sukoba, klimatskih šokova i pandemije, faktora koji su pogoršali stanje.

Video: Zmajevi pilići su najčudniji i među najskupljim na svetu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>