• 1
 ≫ 

Devizne rezerve Srbije manje, trenutno su 13,4 milijarde evra

 ≫ 

Iz NBS naglašavaju da su neto prilivi bili više nego dovoljni da pokriju ostale neto odlive iz deviznih rezervi

  • 1
novac, evro Foto: Pixabay

Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije iznosile su na kraju februara 2021. godine 13,42 milijarde evra, i u odnosu na prethodni mesec su manje za 180,1 milion, objavila je NBS.

Deviznim rezervama na ovom nivou obezbeđuje se pokrivenost novčane mase M1 od 134 odsto i više od šest meseci uvoza robe i usluga, što je dvostruko iznad standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama.

Neto devizne rezerve (devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) na kraju februara su iznosile 10,99 milijardi evra. Smanjenje bruto deviznih rezervi u februaru je u celosti rezultat neto razduženja države za 223 miliona evra po osnovu deviznih kredita i deviznih hartija od vrednosti, napominje centralna banka.

Ostale transakcije koje su tokom februara uticale na stanje deviznih rezervi imale su neto pozitivan efekat u iznosu od 42,9 miliona evra.

Neto prilivi u devizne rezerve ostvareni su po osnovu devizne obavezne rezerve banaka usled uobičajenih aktivnosti banaka i upravljanja deviznim rezervama (ukupno 108,8 miliona evra), aktivnosti NBS na domaćem deviznom tržištu (ukupan neto efekat spot i svop transakcija 98 miliona evra), donacija i po drugim osnovima (ukupno 31,8 miliona evra).

Iz NBS naglašavaju da su neto prilivi bili više nego dovoljni da pokriju ostale neto odlive iz deviznih rezervi po drugim osnovima, koji su iznosili ukupno 51,7 miliona evra, kao i neto negativne tržišne efekte u iznosu od 144 miliona evra.

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u februaru iznosio je 480,9 miliona evra i bio je za 96 miliona evra manji nego u prethodnom mesecu. U prva dva meseca ove godine, u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 1,05 milijardi evra.

U februaru, kao i od početka ove godine, vrednost dinara prema evru gotovo je nepromenjena. NBS je na međubankarskom deviznom tržištu u februaru neto kupila 55 miliona evra, a od početka godine je, radi održavanja relativne stabilnosti na deviznom tržištu, neto prodala 50 miliona evra.

Video: Tabaković: Udeo problematičnih kredita smanjen na 5,21 odsto

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>