• 0

Ukidanje PDV-a na donacije hrane u Srbiji može da obezbedi milion obroka godišnje

Mnogi se oslanjaju na donacije hrane kao osnovni izvor hrane

  • 0
Forum Foto: Promo

- Ključni aspekat Agende 2030 i održivog razvoja je usresređivanje na napredak za svakoga i svuda, odnosno da na svakom mestu i za svakog pojedinca se učini maksimalan doprinos. Napretku u održivom razvoju mogu pomoći kompanije kao generatori ekonomskog rasta i zapošljavanja - rekla je Đukić Dejanović na otvaranju trećeg dana CSR Foruma.

Dejanović je specijalna savetnica premijerke Republike Srbije za Agendu 2030, a istakla je važnost uključivanja kompanija u održivi razvoj.

U okviru CSR foruma, koji je organizovao Forum za odgovorno poslovanje uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), nagrađeno je 19 kompanija koje su pokazale izuzetnost u kontinuiranom doniranju hrane za najugroženije stanovništvo, značajan doprinos borbi protiv siromaštva i doprinos ostvarivanju ciljeva održivog razvoja.

I u prethodnoj godini, koju je obeležila pandemija Covid-19, članice Foruma za odgovorno poslovanje su se istakle odgovornim odnosom prema zaposlenima, ali i pojačanom brigom o zajednici, empatijom i prilikom da se pomogne onima kojima je pomoć najpotrebnija.

Prema procenama, oko pola miliona ljudi u Srbiji živi ispod linije siromaštva i mnogi od njih se oslanjaju na donacije hrane kao osnovni izvor hrane. Potreba za doniranjem hrane organizacijama koje pomažu ugroženima i siromašnima, kao i značaj doprinosa nagrađenih kompanija je velika.

- Jedna od najvažnijih tema na koju se Koalicija za dobročinstvo, zajedno sa partnerima iz poslovnog sektora, fokusira jeste stvaranje povoljnog okruženja za donacije hrane. Analize pokazuju da ukidanje PDV-a na donacije hrane u Srbiji može da obezbedi skoro 1,2 miliona dodatnih obroka godišnje u narodnim kuhinjama - rekla je Šenli Pinčoti, v.d. direktora misije USAID-a u Srbiji.

Donacije hrane predstavljaju vezu između cirkularne ekonomije i filantropije, istaknuto je tokom dodele nagrada, u kojoj su učestvovali Senad Mahmutović, državni sekretar Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Stana Božović, državna sekretarka Ministarstva rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja, i Miroslav Miletić, savetnik predsednika Privredne komore Srbije.

Nagrade su dodeljene najvažnijim donatorima iz prehrambeno-prerađivačkog i maloprodajnog sektora, među kojima su: Atlantic Grupa, Bambi, Coca-Cola HBC Srbija, Delhaize Srbija, Delta holding sa članicama Yuhorom i Danubiusom, Gomex, Imlek, Lidl Srbija, Nice foods d.o.o, Mercator -S, Metro Cash&Carry, MK Group sa članicama Carnex i PIK Bečej, Mlekara Šabac, Mleko product, Nelt, Nestle Adriatic, PepsiCo Zapadni Balkan, PerSumarketi i Vital a.d. Nagrade su takođe dodeljene najvažnijim posrednicima u lancu donacija hrane – Crvenom krstu Srbije i Banci hrane, dok su „Tanjir po tanjir” i Food Scale Hub nagrađeni za izuzetne tehnološke inovacije koje doprinose unapređenju infrastrukture donacija hrane.

krofne od krompira jelo krompir hrana Foto: Shutterstock

Važnost aktivne uloge poslovnog sektora u održivom razvoju istakli su i ostali učesnici konferencije, među kojima su bili Dejan Turk, predsednik Foruma za odgovorno poslovanje i direktor Vip mobile i A1 Slovenija, Predrag Mihailović, potpredsednik FOP-a i predsednik IO OTP banke, Neven Marinović, izvršni direktor FOP-a i Smart kolektiva i Veran Matić, direktor Srpskog filantropskog foruma.

Velike kompanije imaju veliku odgovornost da budu dobri poslovni partneri i osnažuju lokalne zajednice, što se posebno odnosi na sektor malih i srednjih preduzeća, istakli su predstavnici Foruma za odgovorno poslovanje i najavili planove za osnivanje kluba malih i srednjih preduzeća u okviru Foruma za odgovorno poslovanje koji će okupiti sve one koji već imaju jake etičke principe, a koji žele da dodatno unaprede poslovanje u domenu održivosti uz mentorstvo i liderstvo mreže Foruma.

Svi učesnici su se složili da je važno da sve kompanije zajedno nastave da napreduju ka ostvarivanju Ciljeva održivog razvoja, grade odnose i angažuju sve interesne grupe kako bismo postali bolje i zelenije društvo.

U drugom delu konferencije su dodeljene Nacionalne volonterske nagrade pojedincima, kompanijama i organizacijama koji su se istakli u volontiranju tokom prošle godine. Novosadski volonterski servis je nagrađen za svoj doprinos borbi u krizi izazvanoj pandemijom Covid-19, dok je Manpower Group primila nagradu za najbolji korporativni program „Poslovna inkluzija”, koji za cilj ima osnaživanje društvenih grupa radi lakšeg zapošljavanja.

Video: Skoro godinu dana Solidarne kuhinje, hrana za najugroženije

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>