• 22

U Srbiji više od 33.000 automata za igre na sreću, a ovo su nova pravila kako treba da izgledaju

Mora da se zna i kada je vršena kontrola, u koje svrhe i kolika je cena

 • 22
poker machine Poker aparat, Kocka, kockanje, kockarnica, žetoni, klađenje

Foto: Shutterstock

U Srbiji je više od 33.000 automata za igre na sreću i više od 2.000 kladionica i svi podležu licenciranju, odnosno potrebno je da budu prijavljeni Upravi za igre na sreću i ispune zakonom propisane uslove, što podrazumeva i plaćanje određenih naknada za odobrenje i priređivanje.

Svako njihovo nelegalno korišćenje, povlači i krivičnu odgovornost priređivača, odnosno organizatora igara na sreću, jer dovodi i do značajanog gubitka budžetskih prihoda.

Dalje, svaki automat ili sto, mora da odgovara karakteristikama koje je propilasala Uprava za igre na sreću pri Ministarstvu finasija. A novi pravilnik je upravo donet.

Tako, kako saznajemo, automat za igre na sreću definiše se kao elektromehanički, elektronski i sličan uređaj koji radi na osnovu algoritma slučajnih događaja na kojem se priređuju posebne igre na sreću.

Svaki automat mora imati obeležje (plaketu), koje jasno ukazuje na: naziv i adresu proizvođača, tip kabineta, datum proizvodnje (mesec i godina) i serijski broj.”.

Ispitivanje ispunjenosti tehničkih i funkcionalnih karakteristika automata obavlja se:

1) pre prvog stavljanja u upotrebu;

2) prilikom promene tehničkih i funkcionalnih karakteristika.

Laboratorija koja je zadužena za kontrolu kvaliteta je dužna da objavljuje ažuran cenovnik koji je javno dostupan na zvaničnoj internet stranici laboratorije.

Suzbijanjem sive ekonomije u ovoj oblasti, odnosno onemogućavanjem neovlašćenog organizovanja igara na sreću, osim zaštite budžetskih prihoda, štite se i interesi maloletnika, budući da legalni priređivači imaju niz obaveza koje se odnose na društveno odgovorno priređivanje.

Podsetimo, Uprava za igre na sreću, sprovela, od početka ove godine, na teritoriji Topličkog okruga kontrolu nelegalnog priređivanja igara na sreću i otkrili neregistrovane objekte, u kojima su lica bez potebnog odobrenja organizovana igre na sreću, klađenje i igre na sreću na automatima, tako da im je oprema privremeno zaplenjena.

Osim kod neregistrovanih organizatora igara na sreću, inspektori su na nekoliko lokacija otkrili nelegalne automate i kod registrovanog priređivača igara na sreću koji su takođe oduzeti, a tom prilikom izrečena je mera privremene zabrane obavljanja delatnosti u trajanju od 15, odnosno 90 dana, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

klađenje

Foto: Pixabay

Protiv lica koja su organizovala igre na sreću bez odobrenja Uprave biće podnete krivične prijave nadležnom javnom tužilaštvu.

Кorišćenjem opreme i lokacija koja nisu u legalnom režimu, registrovani priređivači su suočeni ne samo sa privremenim zatvaranjem objekata i krivičnim prijavama, već i potencijalnim gubitkom dozvole za rad.

Podsetimo, prošlim prvilnikom definisane su najznačajnije novine koje su se ticale poslovanja kladionica, a one su:

- udaljenost ne manja od 100 metara
- zakon će zatvoriti manje poslovnice
- veće osiguranje depozita
- video nadzor, snimci moraju da se čuvaju
- lepljenje novih postera
- kontrola starosti aparata

Sagovornici Telegraf Biznisa tada bili su saglasni da se će vlasnici novih objekata imati najviše briga, ali i da će neke odredbe značajno otežati poslovanje.

Video: Njima se baš posrećilo: Nervni slom ili glavna premija neke igre na sreću?

(V.B.)

Podelite vest:

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Veteran

  Kockarnice rade na foru da udostoje nikakve i odbacene polu-ljude koje nigde niko ne voli. Tamo se osecaju važno i daje im se pažnja, oko njih obicno kruže i skockane devojke i eto ovce za šišanje.

  1
  1

  Podelite komentar

 • zakon menjati

  Kockarnice u stambenim zgradama, u blizini skola treba zabraniti i odrediti podobne lokacije.

  2
  0

  Podelite komentar

 • ЗБ

  Србија је постала Лас Вегас! У мом Крушевцу, у центру града, у кругу од 100 метара има десетак кладионица, а у целом граду, верујем, најмање тридесетак. (планирам да их пребројим). Питање је ко је то дозволио? Ко су сви ти људи који дневно, седам дана у недељи, проводе тамо по десет сати? Узгред, у Граду Крушевцу, књиге можете купити у једној, јединој, књижари. Коме па требају?

  5
  1

  Podelite komentar

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke