• 0

"Imamo cilj da preteknemo Teslu, gradimo šest novih fabrika u Evropi"

Nemački auto-gigant nedavno je saopštio da gasi 4.000 radnih mesta, a sada ima nove strateške planove

  • 0
Volkswage, robot punjač baterija elektičnih automobila

Foto: Volkswagen

Kako smo pisali pre nekoliko dana, nemački automobilski div Folksvagen (VW) planira da ugasi 4.000 radnih mesta u svojoj matičnoj zemlji, a očekuje se da 900 radnika ode u prevremenu penziju.

Ipak, to je više strateški potez, budući da se odluka odnosi na one rođene između 1956. i 1964. godine. Radnicima koji imaju između 61 i 65 godina ponuđena je prevremena penzija, a za one koji pune 57 godina postignut je dogovor o delimičnom penzionisanju.

Uprkos trošku od nekoliko stotina miliona evra na račun gašenja ovih radnih pozicija, VW nastavlja da ulaže u svoje poslovanje. Naime, gigant planira da do 2030. u Evropi otvori šest fabrika baterija.

Više puta smo pisali o tome da nemačka kompanija želi da parira Tesli iz SAD, tačnije da je pretekne. Planira da obezbedi ponudu ćelijskih baterija i širenje infrastrukture za punjenje električnih vozila u Evropi.

Cilj je da e-mobilnost bude dostupna i pristupačna. Folksvagen je, inače, rugi najveći svetski proizvođač automobila, a nove pogone planira da gradi ili sam ili uz podršku partnera. "E-mobilnost je za nas postala osnovna delatnost", rekao je CEO kompanije sa sedištem u Volfsburgu, Herbert Dis.

Planirani pogoni imaće proizvodni kapacitet od 240 gigavat sati godišnje, dodao je, i naglasio da VW želi da obezbedi dugoročnu poziciju u trci za najbolju bateriju i najbolje korisničko iskustvo u eri mobilnosti s nultom emisijom.

Folksvagen grupa je takođe najavila ulazak u partnerstva sa naftnom kompanijom "BP" i vodećim evropskim kompanijama "Enel" i "Iberdrola".

Video: Ribar postao milioner preko noći: Dok se šetao pored obale mora, naišao je na pravo blago.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>