• 7
 ≫ 

Crnogorska kompanija ima pomoćnika pomoćnika glavnog magacionera. Plata mu direktorska

 ≫ 

Problem u preduzeću su ogromni troškovi za plate od 15 miliona evra. U Ministarstvu ističu da im je nelogično da u kompaniji u kojoj je primarna proizvodnja poljoprivredna, trećinu zaposlenih čine direktori

  • 7
Za dobijanje kvalitetnog vina potrebno je nekoliko godina Foto: Pixabay

Crnogorska kompanija "Plantaže" duguje 45 miliona evra i nalazi se pred bankrotom, a razlog za takvo stanje je neracionalno poslovanje proteklih godina kao i trošenje ogromnih količina novca na sporne naknade i druge privilegije koje je rukovodstvo dodeljivalo samo sebi, pišu tamošnji mediji.

To preduzeće već izvesno vreme beleži minus, zanimljivo je da osim bonusa, dele i neobična zanimanja. Tako, u ovoj kompaniji, mogli ste lako da budete glavni magacioner, pomoćnik glavnog magacionera ili pomoćnik pomoćnika glavnog magacionera. 

Tu praksu su primenjivali  u po nekoliko radnih jedinica.

Sve to su između ostalog zaključci eksterne istrage koja je naložena na predlog ministra poljoprivrede, šumarstva i poljoprivrede, kako bi se ustanovilo stvarno stanje u "Plantažama" i modeli prema kojima bi se ova državna kompanija mogla spasiti iz situacije u koju je "dovedena sistematskim uništavanjem u prethodnom periodu", pišu Vijesti.

14 šefova i tri svega tri radnika

Otkriveno je da je kompanija godišnje preko blagajne godinama isplaćivala i po šest miliona evra u kešu na razna naknade, „limite“ i ostale sporne isplate, da je svaki treći zaposleni u kompaniji označen kao rukovodilac sa ogromnim zaradama, da ima sektora u kojima „radi“ 14 šefova a svega tri radnika, da su neki rukovodioci i po dve trećine radnog vremena provodili na službenim putovanjima po inostranstvu sa ogromnim isplatama za dnevnice, da su po istom osnovu više puta primali iste naknade...

Analiza je pokazala, kako je navedeno, stvarno stanje i nivo pljačkanja "Plantaža" u dužem vremenskom periodu, zbog čega su dugovi kompanije na 28. februar prema dobavljačima, bankama i radnicima 45.652.472 evra.

U ovu sumu nisu uračunati iznosi sponzorstava i donacija, konsultantskih ugovora i zakonski spornih isplata bordu direktora i menadžmentu, kao ni troškovi otpisa stambenih kredita zaposlenima prilikom odlaska u penziju, a koji iznose 1.362.943 evra.

Prosečna neto zarada u preduzeću u 2018. godini iznosila je 720 evra, a u 2019. godini je bila 782 evra, dok su u isto vreme menadžment i članovi borda direktora primali zaradu po nekoliko osnova u iznosima od 1.500 evra do 10.000 evra.

U vinu je istina Foto: Pixabay

Kompanija trenutno ima 587 stalno zaposlena radnika pri čemu jedna trećina pripada rukovodećem kadru, a pored ovog broja zapošljava još oko 80 sezonskih radnika.

Konsultanti debelo zaradili

- Da se radi o prekomernom broju zaposlenih jasno se vidi iz akta o sistematizaciji gde su definisani na primer glavni magacioner, pomoćnik glavnog magacionera i pomoćnik pomoćnika glavnog magacionera a takvu situaciju imamo u po nekoliko radnih jedinica. Takođe imamo i slučajeve da radna jedinica vinogradarsko-voćarska proizvodnja ima sektor zajedničkih funkcija gde postoji 14 direktora/šefova i tri radnika. Kao rezultat ovakvog zapošljavanja imamo troškove za plate zaposlenih u Plantažama od oko 15 miliona evra godišnje. Nelogično je da u kompaniji u kojoj je primarna proizvodnja poljoprivredna ima trećinu zaposlenih čine direktori i rukovodeći kadar - navedeno je iz Ministarstva.

Jedan od značajnijih troškova kompanije, kako je navedeno u analizi, predstavljali su i iznosi koji su isplaćivani na ime konsultantskih usluga, po kom osnovu je u poslednjih 10 godina isplaćeno 1.121.051,12 evra.

Kako je najavljeno ministar će naredne sedmice saopštiti detalje i zaključke analize, detaljni presek stanja kompanije i saopštiti predlog rešenja za pokušaj spašavanja "Plantaža".

Plan je da se bar na neki način sačuva nacionalni brend.

Inače, "Plantažama" su ranije istakli da srpsko tržište u ukupnoj prodaji kompanije učestvuje sa 33 odsto i da ima "stratešku važnost".

Video: Obraše se vinogradi gore s krova zgrade: Da li ekološka arhitektura postaje stvarnost?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cg

    17. mart 2021 | 11:43

    Prava crnogorska kompanija 🤣🤣

  • Johan

    17. mart 2021 | 12:19

    Nekada sam voleo da popijem njihov Vranac i lozu 13 jul ali u zadnje 2 godine od kada je Milo zakuvao sa Srbima i našom crkvom bukvalno nisam ni pogledao prema rafovima gde stoje ta pića a plus toga sam otkrio da ima naših i makedonskih vina koja neopisivo bolje miluju nepca nego neka svetski poznatija.

  • Rabadzija

    17. mart 2021 | 23:53

    Kad nema upraznjenih fotelja u BG moraju se snalaze.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>