• 0

Škola svima održala lekciju iz biznisa i štednje: "Sunce sija pa sija, zašto da to ne unovčimo?"

Pošto nisu uspevali da zaposlenima isplate veće zarade, rešili su da postave solarne panele

  • 0
Solarni paneli ploče

Foto: Tanjug/AP

Solarni paneli su sve popularniji u poslednje vreme, ali ne samo s ekonomskog aspekta, već su i deo raznoraznih projekata zelene, održive energije, kako u SAD, tako i u EU i ostatku sveta.

Na tržištu postoje i paneli koji generišu energiju kada nema sunca, a na internetu možete pronaći "brdo" tekstova i klipova o cenama, uštedi energije, i tome slično.

Ovih dana pažnju javnosti u SAD privukla je jedna škola iz Arkansasa (školski okrug Bejtsvil), koja je zahvaljujući upotrebi solarnih panela, uspela da svom osoblju obezbedi bolje plate.

Nakon instalacije, svakom nastavniku/učitelju sleduje do 15.000 dolara više, na godišnjem planu. Bejtsvil je, naime, postavio ukupno 1.500 solarnih panela u poslednje dve godine, a razlog za to nije svest prema okolini, koliko nezadovoljstvo osoblja.

Škola nije uspevala da zaposlenima isplati veće zarade, ili bolje rečeno - "optimalne", tako da se dobar broj njih odlučio da napusti posao. Pre prelaska na solarnu energiju, škola je bila poznata po tome što isplaćuje najgore zarade u državi, tj. oko 45.000 dolara za 12 meseci.

- Zbog takvih uslova nismo mogli da zadržimo ljude - rekao je nadzornik Majkl Hester za CBS News. Primer za to je učiteljica Džin Repke koja je morala da prihvati drugi posao, kako bi nekako "sastavila kraj s krajem". Ona je navela da je "lepo što je školskom okrugu stalo do nastavnika i učitelja".

Postavljanjem solarnih panela, škola iz Arkansasa je uspela da uštedi značajnu svotu novca, a takođe je zaradila i prodajom električne energije - nazad u lokalnu električnu mrežu. Zbog toga su dve godine zaredom uspevali da kolegama isplate bonuse. Sada važe za školu sa jednim od najboljih primanja u zemlji.

- Škola u Bejtsvilu je ovo prva uradila. Smanjili su čekove koje pišu komunalnim službama, a povećali čekove učiteljima - izjavio je regionalni direktor lokalne energetske firme "Entegrity", Rik Vans.

Video: Kako da budete produktivnji na poslu: Robot Buddy zna sve odgovore

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke