• 31

Šlepali se uz pijace: U krugu od 50 metara u Beogradu otvorene radnje iako traje zabrana

Nije dozvoljena šalter prodaja hrane u restoranima, kao ni šalter prodaja kafe i pića u lokalima na šetalištima

  • 31
Radnje Vidikovac

Foto: Čitalac Telegrafa

Prema odluci Kriznog štaba, do ponedeljka radiće samo prehrambene prodavnice, apoteke i benzinske pumpe. To je mnoge navelo na revolt, pa i pored najave da se razmatra ublažavanje kada je reč o nekim biznisima, pojedini ne mogu da čekaju tu odluku. 

Tako je isti dan, podsećamo, u Beogradu održan protest ugostitelja zbog pooštrenih mera. A već sledeći u Čačku.

Udruženje Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije postavilo je pitanje nadležnima zašto se zatvaraju male radnje, u kojima nema gužvi, a dozvoljava rad supermarketima koji pod izgovorom prehrane prodaju i drugu robu, zbog čega se u veletrgovinama i stvaraju gužve.

Povodom mera ograničenja koje su u više navrata bile na snazi, to udruženje u saopštenju tvrdi da su mere diskriminatorske i na štetu domaćih privrednika, za razliku od povlašćenih veletrgovina kojima je na taj način omogućen ekstraprofit.

Mere će važiti do nedelje, 21. marta, saopštila je Vlada Srbije i navela da će biti na snazi mere kao i prethodnog vikenda.

Biće zatvoreni kafići, restorani, barovi, tržni centri, sve prodavnice (osim prodavnica prehrambene delatnosti), bioskopi, muzeji, galerije, kozmetički i frizerski saloni, saloni lepote, kladionice, kockarnice, dečje igraonice, teretane, vežbaonice, fitnes centri, bazeni, baloni za sport.

Radnje Vidikovac

Foto: Čitalac Telegrafa

Identično kao i za vikend, dozvoljeno je da rade apoteke, ordinacije, laboratorije, stomatološke i veterinarske ordinacije, veterinarske apoteke, trgovinski objekti gde se prodaju prehrambeni proizvodi, pijace, zelene pijace, prodavnice stočne hrane, pet šopovi, kiosci i trafike.

U narednih pet dana mogu da rade obućari, stakloresci, krojačke radnje, stolarske radnje, vulkanizeri, tehnički pregledi, auto-perionice, hemijska čišćenja, a benzinske pumpe mogu da prodaju gorivo.

Upravo tu su vlasnici pojednih radnji videli i priliku da probaju da se provuku kao radnja za koju važi izuzetak. Tome svedoče fotografije koje su dospele na našu adresu a na kojima se vidi da određeni lokali rade iako ne spadaju u ovu grupu koja je izuzeta od mera.

Tako, jedan butik na Vidikovcu radi "na kucanje", jer kada mušterija pokuca na vrata, vlasnica otvori ista. Jedna knjižara nije ni krila da radi, dok je jedna farbara očigledno pokušala da prođe kao STR. Naša sugrađanka u šetnji do pijace primetila je i jedan kafić koji ima jasan znak za stalne posetioce da mogu da uđu "sa druge strane", a upravo su, čini se, rad pijaca pojedini iskoristili da otvore svoje radnje. Siptomatično je da su ih zatvarali ranije danas, koliko je i radno vreme samih pijaca.

Mere jestu oštre, i verovatno za mnoge nepravedne, ali ako se ne budemo pridržavali istih, naći ćemo se u začaranom krugu iz kojeg nećemo lako izaći. Potrebno je da budemo i solidarni i kolegijalni i da podržimo jedni druge, kako bi mali zanati što pre počeli da rade u normalnim uslovima.

Dodatno, inspekcija je konstantno na terenu, i podsećamo da su kazne za kršenje mera drakonske.

Video: Divac: Neshvatljivo da neko ne prijavi žurku sa 700 ljudi

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Veka

    Glavno je da rade podrumi pica kao da je to od esencijalnog značaja

  • Neka mj neko objasni

    Zasto nerade šalerske prodaje: kafe za poneti, brze hrane/ ćevabdzinice gde se ne ulazi, auto pijaca i sl. a rade menjačnice i prodavnice kozmetike sa par artikala zdrave hrane. Više će ljudi da se zarazi u velikim prehramb. trgovinama gde su strasne guzve.

  • Bane

    Tako i treba i mi smo salter prodaja 4x nam dolaze komunalci i opominju. Nece gazda da zatvori cak ni posle napisane kazne. Salter prodaja nije izvor zaraze. Cak je i jedan radnik napolju kao dostavljac ljudima koji cekaju udaljeni od lokala. Samo nastavite da nas jasete nece vam biti dobri

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke