• 31
 ≫ 

Šlepali se uz pijace: U krugu od 50 metara u Beogradu otvorene radnje iako traje zabrana

 ≫ 

Nije dozvoljena šalter prodaja hrane u restoranima, kao ni šalter prodaja kafe i pića u lokalima na šetalištima

  • 31
Radnje Vidikovac

Foto: Čitalac Telegrafa

Prema odluci Kriznog štaba, do ponedeljka radiće samo prehrambene prodavnice, apoteke i benzinske pumpe. To je mnoge navelo na revolt, pa i pored najave da se razmatra ublažavanje kada je reč o nekim biznisima, pojedini ne mogu da čekaju tu odluku. 

Tako je isti dan, podsećamo, u Beogradu održan protest ugostitelja zbog pooštrenih mera. A već sledeći u Čačku.

Udruženje Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije postavilo je pitanje nadležnima zašto se zatvaraju male radnje, u kojima nema gužvi, a dozvoljava rad supermarketima koji pod izgovorom prehrane prodaju i drugu robu, zbog čega se u veletrgovinama i stvaraju gužve.

Povodom mera ograničenja koje su u više navrata bile na snazi, to udruženje u saopštenju tvrdi da su mere diskriminatorske i na štetu domaćih privrednika, za razliku od povlašćenih veletrgovina kojima je na taj način omogućen ekstraprofit.

Mere će važiti do nedelje, 21. marta, saopštila je Vlada Srbije i navela da će biti na snazi mere kao i prethodnog vikenda.

Biće zatvoreni kafići, restorani, barovi, tržni centri, sve prodavnice (osim prodavnica prehrambene delatnosti), bioskopi, muzeji, galerije, kozmetički i frizerski saloni, saloni lepote, kladionice, kockarnice, dečje igraonice, teretane, vežbaonice, fitnes centri, bazeni, baloni za sport.

Radnje Vidikovac

Foto: Čitalac Telegrafa

Identično kao i za vikend, dozvoljeno je da rade apoteke, ordinacije, laboratorije, stomatološke i veterinarske ordinacije, veterinarske apoteke, trgovinski objekti gde se prodaju prehrambeni proizvodi, pijace, zelene pijace, prodavnice stočne hrane, pet šopovi, kiosci i trafike.

U narednih pet dana mogu da rade obućari, stakloresci, krojačke radnje, stolarske radnje, vulkanizeri, tehnički pregledi, auto-perionice, hemijska čišćenja, a benzinske pumpe mogu da prodaju gorivo.

Upravo tu su vlasnici pojednih radnji videli i priliku da probaju da se provuku kao radnja za koju važi izuzetak. Tome svedoče fotografije koje su dospele na našu adresu a na kojima se vidi da određeni lokali rade iako ne spadaju u ovu grupu koja je izuzeta od mera.

Tako, jedan butik na Vidikovcu radi "na kucanje", jer kada mušterija pokuca na vrata, vlasnica otvori ista. Jedna knjižara nije ni krila da radi, dok je jedna farbara očigledno pokušala da prođe kao STR. Naša sugrađanka u šetnji do pijace primetila je i jedan kafić koji ima jasan znak za stalne posetioce da mogu da uđu "sa druge strane", a upravo su, čini se, rad pijaca pojedini iskoristili da otvore svoje radnje. Siptomatično je da su ih zatvarali ranije danas, koliko je i radno vreme samih pijaca.

Mere jestu oštre, i verovatno za mnoge nepravedne, ali ako se ne budemo pridržavali istih, naći ćemo se u začaranom krugu iz kojeg nećemo lako izaći. Potrebno je da budemo i solidarni i kolegijalni i da podržimo jedni druge, kako bi mali zanati što pre počeli da rade u normalnim uslovima.

Dodatno, inspekcija je konstantno na terenu, i podsećamo da su kazne za kršenje mera drakonske.

Video: Divac: Neshvatljivo da neko ne prijavi žurku sa 700 ljudi

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jos malo

    18. mart 2021 | 17:23

    Pa kada vam narod ustane na noge,nece vam biti dobro.

  • Evo pitam

    18. mart 2021 | 17:58

    Ako mi i dalje bude katanac na maloj radnji gde se postuju sve mere , hoce li mi Kon i ekipa dati za leba ????? Nikad ni dinara nisam dugovala drzavi , sve placam na vreme i oni nas male ovako zajebu , a gigantima daju priliku da zarade jos vise , monstumi .

  • Zoka

    18. mart 2021 | 18:21

    Rade i sve prodavnice Lili i Dm...pa.sto ne bi i male.radnje

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>