• 8
 ≫ 

Kako se snalaze ugostitelji, a kako mušterije? Porudžbine ispred lokala, klupe kao zamena za kafiće

 ≫ 

Jedna od najteže pogođenih grana tokom pandemije je upravo ugostiteljstvo, ali su neki beogradski lokali našli način da (za)rade uprkos uvođenju mera

  • 8
konobar Foto: Freepik.com

Juče smo se zvanično oprostili od zime, ali ne i u realnosti, budući da nas je ovog jutra, 21. marta, u većem delu Srbije dočekao sneg, i to izuzetno krupne pahulje.

Ipak, Beograđani su uspeli da iskoriste prvi dan proleća - prohladan, ali taman toliko da se može priuštiti kafa na klupi nekog parka. Budući da su i dalje na snazi mere, uvedene početkom ove nedelje, ugostiteljima je strogo zabranjen rad.

Prethodna zatvaranja su prilično omela poslovanja kafića i restorana, pa su hrana i kafa "za poneti" sada jedino rešenje. Sa hranom je malo lakše, jer je to trend učestaliji od trenda uzimanja kafe iz obližnjeg lokala i ispijanja na poslu ili napolju.

Takve scene smo ranije uglavnom viđali u američkim filmovima, dok su (beo)gradski lokali bili krcati, posebno vikendom. Za ljubitelje kafe, ali i ostalih napitaka, to je ritual. Međutim, kovid-19 je pokrenuo nove navike.

Tako su se juče ispred poznatog lanca kafeterija u Beogradu jedna za drugom ređale mušterije. Na ulazi u lokal stajao je konobar koji je uzimao narudžbine, a onda su ambalaže s kafom pažljivo pakovane u specijalne kutije za nošenje. Cena za četiri kafe, u proseku je oko 1.000 dinara.

Na ulicama ste masovno mogli da primetite ljudi s čašama kafe u rukama, kao i u, recimo, Tašmajdanskom parku. Klupe su definitivno zamenile stolove i stolice iz kafića, barem na kratko.

Kancelarije će ličiti na kafeterije Foto: Pixabay

S obzirom na to da je promet bio obećavajući, a cene napitaka regularne, možemo pretpostaviti da će ugostitelji uprkos merama koliko-toliko moći da prebrode novi nalet krize i zatvaranja.

Sa druge strane, kafa koju ugostitelji služe mora biti vrhunskog kvaliteta, kako bi zamenila onu iz automata, koja defintivno košta manje.

U Hrvatskoj su vlasnici kafića i restorana imali taj problem, i rekli su da im usluga "za poneti" ne znači mnogo, jer ne mogu da se takmiče s ponudom iz automata, čak i kada snize cene.

Pišite nam u komentarima kako je u vašim gradovima? Ako ste ugostitelj, da li praktikujete uslugu "za poneti", a ako ste mušterija - koliko vam odgovara takav način usluge?

Video: Mleko od kobile jedno je od najskupljih na svetu: Pola litre košta 1770 dinara a vredi i mnogo više

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dex

    21. mart 2021 | 08:27

    Svaki Lidl, Dis, Roda, Idea su puniji od 90% kafana i kafića..... Ugostiteljstvo je neopravdano ponižavano....mnogo je nebuloza, kiosk sa hranom - mušterija nije u zatvorenom, nema više od par ljudi ispred lokala, obućar - jedna do dve mušterije se kratko zadržavaju, frizer...naročito ko je i u normalno vreme radio na zakazivanje i radi 1na1....lokali koji nisu u tržnim centrima - teško da je u butiku po 20 ljudi u isto vreme... Ovo je viđenje iz provincije, možda je u BGu i drugim većim gradovima drugačije, ali ne verujem...

  • Ko

    21. mart 2021 | 09:57

    Juce u knezu dve kafe za poneti 580 dinara. Preskupo, al ko me tera.

  • Sandra

    21. mart 2021 | 08:51

    To može u Beogradu, ali ne i u manjim gradovima kao što je Bor. Ovde je cena kafe od nekih 60 do 140 dinara. Ovde ugostitelji i bez kovida 19 nemaju ogromnu zaradu a tek sad... Ovo pišem iz ugla potrošača. Nisam ugostitelj.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>