• 44
 ≫ 

Vučić obilazi radove kod Zaječara: "Dekoncentrisan je...Koliko je tačno dužina ovog puta?"

 ≫ 

Vučić danas obilazi radove na području Zaječara

  • 44

Put Zaječar – Knjaževac je važan za Timočki kraj i ceo istok Srbije, ali i za sve građane koji dolaze na Staru Planinu. Biće važno i kada budemo uradili prugu Beograd- Niš. Moramo da vodimo računa o javnom dugu - rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je danas u poseti Zaječaru i Knjaževcu.

Kako je najavio, narednih 20 dana pokušaće da obiđe sve važne infrastrukturne projekte u Srbiji jer "nam je to važno zbog stope raste ali i to dovodi investitore u krajeve koje nikada nismo ni zamišljali. Moramo da vodimo računa o javnom dugu".

Na početku obilaska on je upitao direktora Puteva Zorana Drobnjaka koliko je duga deonica, i rekao da Drobnjak jutros nije baš skoncentrisan i da ne odgovora ono što ga pita.

Vučić je opet podsetio da pojedini ministri moraju da troše namenjene pare iz budžeta.

- Nekad je Knjaževac bio, do dvehiljaditih kad nije sve uništeno, jedan od industrijskih centara. Danas moramo da brinemo o putu... Ali dobro, napravićemo pa će bar narednih 20 - 30 godina da bude drugačije, da bude bolje - rekao je predsednik. Vučić je prisutne upitao i:

- Ovo oko pruge, koliko košta da se napravi da ide 120, a ne 80? Niste ni pokušavali? - na šta je ministar Momirović kazao da to ne bi bilo racionalno.

- Potrošili bismo dosta novca, a nemamo tu frekvenciju u saobraćaju -  kazao je Momirović.

- Bez povezivanja s drugima nema ništa - dodao je Vučić govoreći o gradnji pruge i povezivanju s Bugarskom i Rumunijom.

V.d. direktor "Puteva Srbije" Zoran Drobnjak rekao je da je u četiri opštine Zaječarskog okruga - Zaječar, Knjaževac, Boljevac i Sokobanju, ove godine uloženo 700 miliona, a samo u put Zaječar - Knjaževac uloženo je 1,5 milijardu dinara, odnosno oko 12,5 miliona evra.

On je dodao da su vlada i Ministarstvo saobraćaja u poslednjih pet godina u taj okrug uložile oko 30 mioliona evra.

Kako napreduje put za industrijsku zonu kod Zaječara

ZAJEČAR POSETA VUCIC Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Vučić e obišao završne radove na izgradnji pristupnog puta za industrijsku zonu "Zapad" kod Zaječara. Reč je o izgradnji severne saobraćajnice za uređenje privredne zone "Zapad", a vrednost ugovorenih radova je 81,5 miliona dinara.

Radovi su počeli 21. decembra prošle godine, a rok za završetak je 90 dana. Radove izvodi kompanija "Štrabag", ogranak "PZP Zaječar".

Izgradnja četiri nove saobraćajnice za potrebe budućeg industrijskog kompleksa je ukupne dužine dva kilometra. Vlada Srbije uložila je 200 miliona dinara u infrastrukturno opremanje industrijske zone Zapad, što podrazumeva izgradnju saobraćajnice, kanalizacije i elektromreže.

Tu će biti izgrađena fabrika za proizvodnju kablova Tel kabl, što je prva investicija u toj industrijskoj zoni.

Takdoje, irska kompanija Aptiv, jedan od svetskih lidera u proizvodnji električnih instalacija za putnička vozila, najavila je gradnju nove fabrike u Zaječaru, gde će otvoriti 2.500 radnih mesta. Inače, Zajčar je na spisku projekta "Srbija 2025" koji se rade sa kineskom kompanijom CRBC i taj grad dobiće 50 kilometara nove kanalizacione mreže.

Sa predsednikom, u obilasku radova su i ministar građevinarstva, saobraća i infrastrukture Tomislav Momirović, v.d. direktor "Puteva Srbije" Zoran Drobnjak, gradonačelnik Zaječara Boško Ničić.

Radovi, prema projektu, obuhvataju rehabilitaciju i dogradnju puta kako bi se ispunili svi zahtevi za unapredenje bezbednost saobraćaja.

Na deonici ukupno 11 mostova

Ranije je već urađen put od Zaječara do Vratarnice, a sada se odvijaju radovi od Vratarnice do Knjaževca. Radove na toj deonici izvodi preduzeće Integral inženjering iz Republike Srpske. Ugovorena vrednost radova je 12,5 miliona evra.

Rok za završetak radova na delu od Vratarnice do Knjaževca je 18 meseci odnosno do 20. februara 2022. U toku su radovi na mostovima kod sela Vratarnica, mosta preko Jelašničke reke, u blizini Malog Izvora, Minićeva, Gornjeg Zunića i skretanja za Debelicu i Jakovac.

Radovi na mostovima počeli su u oktobru i biće završeni do 1. novembra. Na toj deonici ima ukupno 11 mostova.

Rehabilitacija deonice će obuhvatiti sanaciju postojeće i izgradnju nove kolovozne konstrukcije u skladu sa projektom, zatim sanaciju sedam mostova, izgradnju četiri nova mosta sa prethodnim rušenjem starih, rehabilitaciju postojećih i izgradnju novih potpornih zidova i cevastih propusta.

Takođe, unapređenje odvodnjavanja puta, izradu nove horizontalne i vertikalne signalizacije, izgradnju kružnog toka na mestu sadašnje petlje Selačka sa osvetljenjem u LED tehnologiji.

- Grudvu sam napravio tek da se prisetim dečačkih dana. Kratak odmor na putu za Knjaževac i Zaječar. Istočno od Paraćina svuda je sneg, a Srbija beskrajno lepa. Od danas obilazim sve velike infrastrukturne projekte na teritoriji Srbije. Mnogo posla i dobrih stvari je pred nama. Verujem da je ovo poslednji sneg ove godine i da će radnici imati bolje uslove za rad - napisao je ranije jutros Vučić na Instagramu.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milica

    22. mart 2021 | 10:45

    Da li ćemo opet gledati cirkusku predstavu sa već stalnim akterom Drobnjakom, koji im dođe kao džak za udaranje?🤢

  • notorious

    22. mart 2021 | 10:45

    Ako je ovakve grudve pravio kad je bio mali, nije ni čudo što je danas ovakav.

  • KIA

    22. mart 2021 | 10:24

    Srbija nastavlja da se gradi uprkos pandemiji.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>