• 2

Ne možete da zamislite koje je najopasnije zanimanje tokom korone: Ne, nisu lekari

Britanska studija se fokusirala na prvi talas pandemije - od marta do maja 2020, kada je od posledica kovida preminulo čak 19 vozača autobusa

  • 2
britanija

Foto: Freepik.com

Iako bi većina prvo pomislila na lekare, kada je reč o najvišem stepenu rizika od zaražavanja kovidom-19, prema pisanju BBC, u Londonu je najveća stopa smrtnosti, kao posledica pandemije, zabeležena kod vozača autobusa.

Tačnije, u proseku je umrlo tri puta više ovih vozača od nacionalnog proseka za druga zanimanja. Od početka pandemije, preminuo je najmanje 51 profesionalni vozač autobusa u Londonu, nakon zaraze koronom.

O tome govore podaci gradske firme "Transport for London", a istraživanje koje je sproveo UCL (University College London) potvrđuje da bi bilo spaseno više života, da je karantin uveden ranije.

Sudeći po rezultatima istraživanja, vožnja autobusa u Londonu jedno od najopasnijih zanimanja u doba pandemije. Studija se, inače, fokusirala na prvi talas pandemije - od marta do maja 2020, kada je od posledica kovida preminulo čak 19 vozača autobusa.

Utvrđeno je da oni imaju 2,97 puta veće izglede da umru od posledica korone, od muškaraca sličnih godina, ali drugih zanimanja u Engleskoj i Velsu. Štaviše, navodi se i da je 80% tih vozača prestalo da radi do 3. aprila.

To znači da su se zarazili pre prvog zatvaranja, koje je usledilo 23. marta prošle godine. U Engleskoj je tek od 15. juna obavezno nošenje maski u javnom prevozu. Potom su uvedene i neke druge mere, kao što je izolacija kabine vozača i smanjenje broja putnika.

Gradonačelnik Londona, Sadik Kan, inače sin vozača autobusa, zahvalio je "herojskim" radnicima u javnom prevozu na njihovom neumornom radu u proteklih godinu dana.

Video: Kako građani Srbije mogu da zaštite lične podatke?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoran

    23. mart 2021 | 17:37

    Zasto bi bili doktori najugrozeniji. Sa onim skafanderima i maska i sl. zasticeni su i od atomskog udara. Najugrozeniji smo mi radnici koja radimo po firmana a oko nas samo pozitivni i mi cekamo kada cemo se mi zaraziti.

  • Zoki ZH

    23. mart 2021 | 23:04

    To u Engleskoj, samo u Srbiji je moguće da umre ovoliko zdravstvenih radnika.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>