• 0

Bugarska: Potresi na tržištu operatora

Skandal je izbio nakon što je tamošnja komisija za komunikacije odobrila svakom od tri glavna telekomunikaciona operatera licencu bez tendera

  • 0
Telekomunikacije, optički kablovi Foto: Shutterstock

Tržište telekomunikacija je oduvek bilo dinamično i surovo ako niste konstantno u igri. Podela tog velikog kolača nekada je nepravedna, ali često, najveći deo uzmu najbrži (ili najubedljiviji). 

Ulazak novog operatora tako uvek pospešuje konkurenciju na tom tržištu budući da su ostali učesnici na neki način primorani da kreiraju atraktivne ponude kako bi stekli nove i zadržali postojeće korisnike, međutim, šta ako dobiju istu priluku u isto vreme? I kako se onda država ponaša prema tome? Da li je monopol neophodan?

U svetu smo već negde na petoj generaciji mobilnih elektronskih komunikacija, koje donose velike kapacitete za prenos podataka, što neminovno dovodi do toga da postojeći operatori sklapaju ugovore sa vlasnicima video sadržaja i time uvećavaju skup servisa koje nude korisnicima. Frekfencije se grabe.

Upravo je zbog toga u komšiluku izbio svojevresan skandal, kada je regulatorno delo podelilo licencu najvećima, i to - bez tendera. Navodno, u pozadini je bilo pritiska. 

Spas Rusev, član Nadzornog odbora Vivacoma, telekomunikacionog operatora u vlasništvu Junajted grupe, navodno je pokušao da izvrši pritisak na premijera Bugarske Bojka Borisova zbog odluke regulatora da zakonski podeli opsege radio frekvencija na tri mobilna operatera u cilju razvoja 5G mreže, objavio je bugarski portal Glasov.

Uprkos istaknutoj činjenici da je regulator besprekorno ispratio proceduru, Vivacom nije bio zadovoljan, a Rusev je na sastanku rekao premijeru Bojku Borisovu da će se svi mediji u vlasništvu Junajted grupe, vlasnika Vivacoma, okrenuti protiv Vlade u predstojećoj predizbornoj kampanji.

Kompanija koja je nedavno kupila medijsku grupaciju Nova TV, obuhvata 10 TV i 4 radio stanice, kao i online platformu NETINFO koju čita 80% stanovništva u Bugarskoj.

Skandal je izbio nakon što je Regulatorna komisija za komunikacije (CRC) 10. marta, nakon razmatranja prijava, odobrila svakom od tri glavna telekomunikaciona operatera licencu u spektru 3,6 GHz bez tendera.

Frekvencijski opsezi koji su dodeljeni na taj način "potpuno se poklapaju sa frekvencijskim opsezima koji su trenutno dati na upotrebu kompanijama sa privremenim dozvolama, što će dodatno olakšati prelazak sa privremenih na trajne dozvole", navodi regulator u saopštenju.

Vivacom je podneo zahtev za tri opsega, A1 za dva, Telenor za jedan.  Sva tri operatora dobila su po jedan opseg, od onih za koje su bili zainteresovani i koji odgovaraju privremenim dozvolama koje su dobili za testiranje tehnologije.

Međutim, to nije prihvatila Junajted grupa koja poseduje Vivacom, već je nakon isteka roka 8. marta zatražila promenu raspodele frekvencije. Stručna komisija CRC-a odbacila je ovaj zahtev, jer je podnet nakon isteka roka, nakon čega je počeo pritisak koji je kulminirao pokušajem ucene premijera, navodi pomenuti bugarski medij. 

A1 i Telenor Bugarska su izjavili agenciji Rojters da su zadovoljni dodeljenim frekvencijama.

- Svedoci smo kako regulator može biti žrtva brutalnih privrednika u Bugarskoj, bez obzira na to što su svoj posao uradili dobro.

- Postupci koje regulator od sada preduzme će se koristiti protiv Vlade, bilo uz tvrdnje da su oštetili državu jer nije održana aukcija ili da ometaju razvoj 5G tehnologije i digitalizacije, koji su ključni za budući razvoj privrede, do te mere da će, ukoliko promene svoje odluku, biti optuženi da služe tuđim poslovnim interesima - zaključuje se u tekstu Glasova.

Hronologija događaja:

- 10. marta, CRC je doneo odluku i odobrio svakom od tri glavna telekomunikaciona operatera licencu u spektru 3,6 GHz bez tendera, nakon razmatranja njihovih prijava. Frekvencijski opsezi koji su na taj način dodeljeni "potpuno se poklapaju sa frekvencijskim opsezima koji su trenutno dati na upotrebu trima kompanijama sa privremenim dozvolama, što će dodatno olakšati prelazak sa privremenih na trajne dozvole", navodi regulator u saopštenju.

- Na početku, CRC je imao plan da proda tri 20-godišnje licence na aukciji (za korišćenje 3500-3600 MHz, 3600-3700 MHz i 3700-3800 MHz opsega), svaki sa početnom cenom od 4 miliona BGN sa početnom cenom od 100.000. Posle pregledanja prijava i poslovnika, CRC je dodelio frekvencijske opsege i otkazao tender.

- Vivacom je podneo zahtev za tri opsega, A1 za dva, Telenor za jedan. Dobili su po jedan opseg, od onih za koje su bili zainteresovani i koji odgovaraju privremenim dozvolama koje su dobili za testiranje tehnologije.

- Prijave za učešće na tenderu su podnela sva tri operatera. Posle isteka roka 8. marta, BTK je zatražio promenu raspodele. Stručna komisija CRC-a odbacila je ovaj zahtev, jer je podnet nakon isteka roka. I tada je počeo napad na proces i institucije u Bugarskoj.

- CRC je istakao da prema pravilima tendera nije bilo moguće da telekomunikacioni operater dobije više od jednog frekvencijskog slota. Istovremeno, ako postoji samo jedan kandidat za opseg, ne održava se aukcija i dodeljuje se traženi opseg. Ako bi kandidatu bilo dozvoljeno nekoliko ponuda, to bi značilo da će dobiti dva opsega, što je neprihvatljivo. Dakle, kao jedini kandidat u trci za resurs najniže frekvencije, Vivacom nije imao mogućnost da podnese ponude za druga dva, čime su za njih ostali po jedan kandidat - A1 i Telenor. Zapravo, nedostatak konkurencije za prvi frekvencijski opseg doveo je do odluke da CRC odobri dozvole za korišćenje odgovarajućih opsega - od 3500 do 3600 MHz za Vivacom, od 3600 do 3700 MHz za A1 i od 3700 do 3800 MHz za Telenor.

- A1 i Telenor Bugarska su rekli Rojtersu da su zadovoljni dodeljenim frekvencijama.

- Prema nezvaničnim informacijama, Spas Rusev je viđen kod premijera nekoliko puta gde je insistirao da odluku CRC treba opozvati, kao i da će koristiti sva sredstva u predizbornom periodu da bi raspodela frekvencija bila otkazana.

- Opet, prema nezvaničnim informacijama, A1 je razgovarao i sa Borisovom, insistirajući da se postupak sprovodi po pravilima i da su zahtevi Spasa Ruseva bili neosnovani.

- Sa poslovne tačke gledišta, A1 imaju najveće interesovanje za frekvencije koje se sada distribuiraju, jer su spremni da odmah lansiraju 5G u ovom spektru. A1 kaže da samo oni pružaju pravi 5G, jer rade na 3.6 GHz. Vivacom trenutno radi sa tehnologijom za koju se smatra da je 5G, ali koristi postojeće frekvencije. Vivacom je najavio da će oni biti prvi koji će lansirati 5G krajem 2020. godine. Telenor još nije najavio ništa o 5G.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>