• 6

Potvrđeno pisanje Telegraf Biznisa: Predlog za frilensere prošao Vladu. Deo njih nije zadovoljan

Kao što je Telegraf Biznis objavio ranije, država je usvojila predlog koji je ponudila frilenserima. Deo njih nije zadvoljan

 • 6
laptop, rad za kompjuterom, devojka

Foto: Unsplash

Vlada Republike Srbije usvojila je na današnjoj sednici set zakona. Tako, kroz izmene zakonskih propisa, usvojen je  predlog za novi način oporezivanja frilensera. Da bi predlog zakona zaživeo mora da prođe i skupštinsku proceduru.

Suština je da će frilenserima neoporezivi iznos prihoda biti jednak mesečnom minimalcu od 32.000 dinara. To, na godišnjem nivou iznosi 384.000 dinara. 

Time je država sa prethodno predloženih 18.300 na mesečnom nivou, povećala iznos na 32.000 dinara, koliko iznosi minimalna zarada u Srbiji.

Kako se navodi, novim zakonskim rešenjem ne plaća se porez na dohodak građana na navedene prihode ostvarene u kalendarskoj godini u visini do 384.000 dinara godišnje, a deo prihoda koji je iznad tog iznosa umanjuje se za normirane troškove od 43 odsto od ostvarenih prihoda.

Dalje, to znači da svi oni koji su zarađivali manje od oko 673.000 dinara godišnje (oko 467 evra mesečno) ne bi imali nikakvih obaveza za protekli period.

Isti model oporezivanja bi se primenjivao za sve prilive do 30. septembra ove godine. Za prelazni period do 1. januara sledeće godine, odnosno do stupanja na snagu zakona koji će uređivati prava i obaveze frilensera, primenjivao bi se model bez normiranih troškova.

 

Predlog podelio frilensere

Novi predlog Vlade, sada i usvojeni, podelio je frilensere. I dok jedni prihvataju rešnje, drugi tvrde da ono vodo u dužničko ropstvo. 

Kada je reč o budućem periodu UFPS navodi da će frilenseri sa visokim iznosima moći da se opredele da postanu preduzetnici ili pređu u društva sa ograničenom odgovornošću.

UFPS ocenjuje da je Vlada usvajajući sugestije udruženja učinila da se smanje nejasnoće i brige članova UFPS, ne samo vezano za period od 2015. godine nego i za ubuduće.

Međutim, Udruženja radnika na internetu kaže da je ovaj predlog za njih neprihvatljiv i najavljuju proteste za naredne dane.

Kako su naveli, Vlada Srbije poslala je novi predlog za oporezivanje radnika na internetu za protekli i budući period, koji se, kako tvrde u tom udruženju, gotovo nimalo ne razlikuje od predloga o kojem je diskutovano na sastanku održanom 31. marta i koji je za njih neprihvatljiv.

Udruženje preduzetnika i frilensera Srbije (UFPS), koje je takođe prisustvovalo sastanku u zasebnom terminu, prihvatilo je predlog neznatno izmenjenog dužničkog ropstva koje se nudi radnicima na internetu, navodi se u saopštenju.

Iz Udruženja radnika na internetu dodaju da je UFPS 31. marta poslao svoj predlog Vladi po održanom sastanku i da se, ''kako se vidi iz objavljenog saopštenja tog udruženja, oni zajedno sa Vladom učestvovali u predlogu koji im je danas ponuđen''.

Vlada je danas usvojila i Predlog zakona o registru administrativnih postupaka, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak građana, Predlog zakona o dopuni Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje i Predlog zakona o izmenama Zakona o rokovima izmirenja novčanih obaveza u komercijalnim transakcijama...

Video: Novi predlog većinu frilensera oslobađa ranijih obaveza. Oni tvrde da to nije rešenje

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Marko Vilic

  Nije podelio frilensere, nego su izmislili neko udruzenje sa izmisljenim adovkatima i izmisljenim frilenserima. U sustini, Vlada se dogovorila sama sa sobom, a frilensere ignorisu!

  29
  4

  Podelite komentar

 • Vosa

  Svi na kriptovalute i reseno pre bih dao 5% za proviziju nego lopovskoj drzavi

  16
  2

  Podelite komentar

 • Mixx

  Nemoj samo da se desi da mi koji nismo frilenseri sada prođemo gore nego sto će oni da prođu. Jer, mi smo uredno namirivali sve državne xarače svih ovox godina

  6
  17

  Podelite komentar