• 6

Kriza milijarderima uvećala račune za 4 biliona dolara: "Taj novac bi pomogao da niko ne osiromaši"

Među dobro poznatim imenima nalaze se Džef Bezos (Amazon) i Ilon Mask (Tesla, SpaceX), koji su možda najviše profitirali tokom krize kovida

  • 6
novac, evro

Foto: Freepik.com

Korona kriza je ugrubo posmatrano delovala u dva smera, u ekonomskom smislu: bogati su postali još bogatiji, a siromašni još siromašniji. To pokazuje i novi izveštaj Instituta za političke studije (IPS).

Naime, bogatstvo 20 najimućnijih milijardera uvećano za 742 milijarde dolara otkako je počela pandemija kovida-19. Kada je reč o svim svetskim milijarderima, njihovo bogatstvo je poraslo za ukupno 4.000 milijardi dolara, odnosno za 4 biliona dolara.

Izveštaj je objavljen na portalu Biznis Insajder, i pokazuje da je od 18. marta 2020. do 18. marta aktuelne godine, bogatstvo 2.365 milijardera uvećano za 54 posto.

Među dobro poznatim imenima nalaze se Džef Bezos (Amazon) i Ilon Mask (Tesla, SpaceX), koji su možda najviše profitirali tokom krize kovida. Kod 20 najbogatijih milijardera primećeno je uvećanje od 68 odsto.

Slična cifra se pominje i u izveštaju međunarodne organizacije Oxfam, objavljenom početkom tekuće godine. On pokazuje da su milijarderi bogatiji za oko 3.900 milijardi dolara.

Takođe se pominje da bi "taj novac pomogao da niko ne osiromaši zbog pandemije", te da bi njime mogle biti kupljene količine vakcina protiv kovida-19 - dovoljne za sve.

Podsećamo, Svetska zdravstvena organizacija saopštila je u januaru da je u 49 bogatijih zemalja otišlo više od 39 miliona vakcina, dok je jedna siromašnija nacija imala samo 25 doza.

Video: U ovom butiku se tik uz garderobu prodaje toalet papir: Parola snađi se, kako ne bi propao!

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Перагеније

    Све је то фиктивно - сруши се преко ноћи...

  • Map

    Ko i kod nas,kaze se tri minimalca radnicima a ono u stvari dodatno obogacivanje tajkuna i poslodavaca jer platu koju bi trebai isplatiti iz zarade on isplati iz para koje mu dala drzava a profit kompletan ostaje njemu i jos kuka kako je morao platiti poreze i doprinose

  • Valjevac

    To svi znamo kao obicni ljudi, netreba nam strucna lica da nam objasne. Zato i Postoji ova korona da bi se obogatili jos vise a sirotinja nek pase travu!

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke