• 7

Gde se bolje živi i zarađuje: U Austriji ili Nemačkoj?

Jezik je isti, i laici bi rekli - i kultura, međutim, ove dve nacije ne vole kada ih mešaju i porede. Činjenica je da ima dosta sličnosti, ali i razlika između Nemaca i Austrijanaca

  • 7
novac Foto: Pixabay

Godinama unazad gastarbajterske porodice odlaze putem Nemačke, Austrije ili Švajcarske, Amerike, u potrazi za boljim životom, mada su u poslednje vreme popularne i Norveška, Holandija, Malta.

Sve u svemu, najveći "rivalitet" obično vlada između dve susedne zemlje, a to su Nemačka i Austrija, pri čemu se Švajcarska uglavnom izostavlja iz komparacija, jer je tradicionalno dosta skuplja i "zahtevnija" za život.

U poslednje vreme sve više se priča o Nemačkoj, kao o "povoljnijoj" opciji za ljude s Balkana, jer je Austrija uvela dosta stroža pravila prilikom samog dobijanja vize, boravka i rada u toj zemlji. S druge strane, i njima kao i Nemcima je prekopotrebna radna snaga s ovih prostora, mahom u oblasti zdravstva.

Aktuelna korona kriza je čak i vodeće evropske ili svetske ekonomije prilično vratila unazad, možda za dve ili tri godine, odnosno, biće potrebno određeno vreme da se privrede vrate na nivo pre pandemije. Da li su, međutim, u ovim zemljama i pre 2020. baš svima koji ih posete "cvetale ruže"?

DW je pre nekoliko godina radio analizu koja potvrđuje da građevinski inženjeri, mesečno, u proseku zarade 3.000 evra bruto, što je otprilike 2.000 evra neto. U istom rangu su arhitekte, dok lekari i matematičari imaju 600 evra više, a informatičari zarade nekih 3.900 evra bruto.

Napominje se da frizeri, konobari i kuvari - trenutno najugroženije profesije, budući da mesecima ne rade - u 30 dana prime svega 1.000 evra, plus dobijaju napojnice. Oko 300 evra više od njih imaju moleri, električari i auto-mehaničari.

Budući da mnogo naših ljudi u Nemačkoj radi u zdravstvu, i to na pozicijama kao što su negovatelj, o čemu smo nedavno pisali, ili medicinski tehničar, red je da se dotaknemo i tih zarada. Prosečna plata negovatelja sa iskustvom iznosi 2.400 evra bruto, dok drugi imaju 2.000 evra u startu.

Nemačka, korona virus, koronavirus Nemačka / Foto: Tanjug/AP

U odnosu na veću bruto zaradu u ovom primeru, to znači da je neto plata 1.600 evra. Nemci za hranu u proseku izdvoje 280 evra mesečno po osobi, tako je barem prema računici zvaničnika, ali je jasno da ta cifra dosta varira. Zavisi od regije u kojoj živite i radite, da li se hranite kod kuće ili napolju, koji "kvalitet" namirnica tražite.

S druge strane, dosta novca odlazi na režije i zakup stana. Sa dve prosečne plate, svakako da je dosta lakše. A tu je i Austrija, čiji je glavni grad više puta proglašavan za najbolji za život u Evropi. Da li ste saglasni?

Mimo snalaženja po pitanju posla i zarade, kao glavne prednosti navode se: bečke šume i bazeni, priroda i zelene površine, sveža planinska voda za piće, dobro povezan gradski prevoz, zatim razvijen poljoprivredni sektor (15 odsto ukupne gradske površine se ustupa uzgoju), vrhunski restorani, uređenost, edukacija, umetnost.

Prema podacima od pre par godina, u Nemačkoj je prosečna neto plata 2.271 evra, a u Austriji 2.324 evra. Sveže informacije govore i da Austrijanci imaju veću kupovnu moć od Nemaca, a ona se trenutno nalazi na 24.232 evra po glavi stanovnika godišnje. Kod Nemaca je ta brojka 23.637 evra.

austrija Austrija / Foto: Pixabay

Naravno, u svemu ovome ne igra glavnu ulogu samo novac, već i to kako vam se dopadne neka sredina, mentalitet. Ovo su neke od ključnih razlika između ove dve nacije:

U Austriji je poznat tzv. Wiener Schmäh (bečki smisao za humor), dok za Nemce važi da nisu baš vešti u tom domenu. Austrijanci često zbijaju šale i pričaju viceve na račun Nemaca, a ovi drugi svoje susede smatraju zanimljivijim i šarmantnijim.

Ipak, Nemci isto tako misle da su građani Austrije "zabušanti" i da nisu pouzdani, a poznato je da su sami Nemci prilično strogi i kruti u komunikaciji. Ili je to još jedna predrasuda? Kada je reč o samom boravku, Austrija se ne može pohvaliti lepezom velikih i značajnih gradova kao Nemačka. Izdvaja se samo Beč.

Zanimljivo je da je najveći broj doseljenika u Austriji iz Nemačke. Srbi su na drugom mestu, a Turci na trećem. Osim toga, Austrija je jedna od retkih evropskih zemalja u kojima pušenje nije "tabu tema". Štaviše, oko 40% odraslih konzumira cigarete.

Video: Brod blokirao Suetski kanal: Ugrožena svetska ekonomija

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bucko

    11. april 2021 | 12:42

    Plus u austriji ima 13 i 14 plata

  • Hrvoje

    11. april 2021 | 13:49

    Najbolje se u srbiji zivi, niko nista neradi a puni kafici. Debili uzivaju i zale se dok pamtni rade i uspiju nesto.

  • Acs

    11. april 2021 | 12:46

    U obe zemlje je prevoz izuzetno razvijen i nije nužno da se živi u centru velikih gradova gde su stanovi skupi. Ako si dugogodisnji zakupac stana ostvarujes i popuste.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>