• 8

Počele vakcinacije u fabrikama, više od 16.000 zaposlenih želi da se zaštiti. Manje i kovid odsutnih

Privredna komora Srbije apeluje na sve zaposlene da se vakcinišu

  • 8
PKS, vakcinacija Foto: PKS

Vakcinacija radnika u kompanijama širom Srbije je u punom jeku, a prve vakcine dobili su radnici zaposleni u Pančevu, Кruševcu, Кragujevcu, Aranđelovcu, Nišu, Somboru i Beogradu. Do sada, više od 16.500 zaposlenih, iz preko 500 kompanija, prijavilo se Privrednoj komori Srbije sa željom da se vakcinišu protiv COVID 19.

Danas je u kragujevačkoj "Zastavi" vakcine primilo 250 radnika, a imunizacija je organizovana i u kompaniji "Peštan" u Aranđelovcu. Vakcinaciju zaposlenih organizovale su regionalne privredne komore i lokalne zdravstvene institucije.

Prve vakcine u svojim fabrikama dobili su radnici ZF Srbija u Pančevu, a 100 zaposlenih na izgradnji Moravskog koridora vakcinisano je u kampu konzorcijumu "Behtel - Enka" u Кruševcu.

Više od 300 radnika u kruševačkom "Trajalu" i kompaniji "Кromberg & Schubert Srbija” primilo je vakcine u svojim firmama, kao i zaposleni u somborskoj kompaniji “Fiorano”. Narednih dana biće organizovana vakcinacija u BAT- u Vranju, niškom "Filip Morisu", kragujevačkom "Simensu" i "Bošu" u Beogradu.

Privredna komora Srbije apeluje na sve zaposlene da se vakcinišu jer je to najbolji način da sačuvaju preduzeća i radna mesta i poziva kompanije iz čitave Srbije da se jave kako bi se na najbrži i najefikasniji način organizovala imunizacija zaposlenih, u saradnji sa lokalnim i zdravstvenim institucijama.

"Stagnira broj kovid odsutnih radnika u privredi"

Podaci Privredne komore Srbije o procentualnom učešću radnika koji su na bolovanju zbog infekcije korona virusom pokazuju da se stanje polako popravlja, jer broj odsutnih ulazu u period stagnacije.

PKS, vakcinacija Foto: PKS

Pomoćnik direktora Sektora za strateške analize Privredne komore Srbije (PKS) Bojan Stanić kaže da je prema preseku od 7. aprila rađenom na uzorku od 1.184 kompanije sa 388.593 zaposlenih, učešće kovid odsutnih radnika bilo 3,72 odsto od ukupnog broj zaposlenih.

Ovaj procenat je skoro identičan onom od nedelju dana ranije, dakle 31. marta, kada je učešće kovid odsutnih radnika iznosilo 3,73 odsto.

Prema njegovim rečima, i dalje je broj radnika koji na posao ne dolaze zbog kovida najizraženiji u kompanijama koje zapošljavaju do 100 radnika.

Po broju kovid odsutnih radnika, gledano po regionima, izdvajaju se Užice, Novi Sad i Niš dok je najmanja zaraženost u Somboru, Kraljevu i Leskovcu.

Imajući u vidu da je broj kovid odsutnih radnika na istom nivou u poslednje dve nedelje, može se zaključiti da se epidemiološka situacija u privredi stabilizuje, kaže Mandić uz ocenu da će na početku sledeće sedmice stvari biti jasnije i trend moći da se preciznije proceni.

Video: Čadež: Obezbedili smo 10.000 vakcina i za privrednike iz regiona

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>