• 2

Apel firmama da povedu više računa o bezbednosti radnika: Nesavesno ponašanje može se prijaviti 24/7

Zaposleni svako nepoštovanje Zakona o radu, Zakona o bezbednosti i zdravlju na radu, mogu da prijave inspekciji rada u pisanoj formi, putem imejla, putem telefona ili odlaskom u prostorije inspekcije rada

  • 2
Građevinac, merdevine, gradnja, radnik na građevini

Foto: Shutterstock

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Inspektorat za rad apeluju na sve poslodavce i zaposlene da primenjuju sve odredbe Zakona o bezbednosti i zdravlju na radu, i podzakonskih akata u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu, kako bi se smanjio rizik od povređivanja i sprečio nastanak povreda na radu, koje su poslednjih dana nažalost bile učestalije.

U saopštenju napominju da su poslodavci dužni da sa radno angažovanim licima zaključe ugovor o radu ili drugi odgovarajući ugovor u skladu sa Zakonom o radu, kao i da vode računa o stručnoj osposobljenosti i osposobljenosti za bezbedan i zdrav rad radno angažovanih lica, kao i da prilikom organizovanja rada i radnog procesa obezbede preventivne mere radi zaštite života i zdravlja zaposlenih.

Takođe, treba da obezbede zaposlenom rad na radnom mestu u radnoj okolini u kojoj su sprovedene mere bezbednosti i zdravlja na radu. Zaposleni isto tako treba da primenjuju propisane mere za bezbedan i zdrav rad, da namenski koriste sredstva za rad i opasne materije, da koriste sredstva za ličnu zaštitu na radu i da u slučaju uočenih nedostataka izveste poslodavca ili drugo ovlašćeno lice.

Podsećamo da zaposleni, svako nepoštovanje Zakona o radu, Zakona o bezbednosti i zdravlju na radu i podzakonskih akata u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu od strane poslodavaca, mogu da prijave inspekciji rada u pisanoj formi, putem imejla, putem telefona ili odlaskom u prostorije inspekcije rada, koje su raspoređene u svih 25 upravnih okruga, kao i u gradu Beogradu.

Nepravilnosti u oblasti radnih odnosa i bezbednosti i zdravlja na radu mogu da se prijave inspekciji rada i putem besplatne telefonske linije broj 300 300 807, koja je aktivna svakodnevno 24 časa.

Inspekcija rada, napominje se dalje, nastaviće da svakodnevno vrši inspekcijske nadzore u oblasti radnih odnosa i bezbednosti i zdravlja na radu. U prva tri meseca 2021. godine izvršila je ukupno oko 14.500 inspekcijskih nadzora i poseta kod registrovanih i neregistrovanih subjekata, od kojih polovina u oblasti radnih odnosa, a druga polovina u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu, kao i 55 nadzora nad neregistrovanim subjektima.

Video: Novi predlog većinu frilensera oslobađa ranijih obaveza. Oni tvrde da to nije rešenje

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DDF

    12. april 2021 | 17:03

    Briga vecini"gazda"za sigurnost i zdravlje radnika,jedan otpadne za njim drugi dolazi i tako ukrug...radnik je postao samo nebitan broj,najbitnije u celoj prici je gazdina zarada

  • Istina

    12. april 2021 | 17:01

    Koliko su poslodavci krivi u građevinarstvu,toliko i više su krivi i sami zaposleni,ne pridržavaju se pravila da sami vode računa o sebi i svojoj okolini,otiđite i vidite šta se dešava po gradilištima,biće vam sve jasno da poslovođe i direktori nisu uvek krivi

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>