• 0

Nikad više posla za ove proizvođače: Mašina puni 24.000 bočica na sat, može da radi danonoćno

Proizvodnja vakcina sporije napreduje. Ali, sigurno ne zbog proizvođača sistema za punjenje vakcina

  • 0
AstraZeneca, vakcina Astra Zeneka

Foto: Tanjug/AP

Pandemija širom sveta i dalje ne jenjava, a brojne zemlje se suočavaju s nestašicom doza, tj. vakcina protiv virusa korona. Zbog toga, proizvođači sistema za punjenje bočica sa vakcinom ovih dana imaju pune ruke posla.

Nakon višemesečnih kliničkih ispitivanja, sledi poslednji test: sistem sterilnog punjenja vakcina protiv kovida-19 radi kako je programirano, može da se spakuje i isporuči.

"Ova mašina puni 24.000 bočica na sat, može da radi danonoćno", kaže Hagen Geringer, direktor jedne firme u Nemačkoj. Svaka bočica sadrži nekoliko doza vakcina, sistem dnevno može da napuni do 4 miliona doza. Ovo su mašine koje su hitno potrebne u doba pandemije, piše DW.

Nemački proizvođači sistema za farmaceutsku industriju su među najuspešnijim na svetu. Mnogi se nalaze na jugozapadu zemlje, odakle svoje proizvode izvoze širom planete. "Bauš i Štrebel" je jedna takva firma, čiji je godišnji prihod 260 miliona evra.

Reč je o porodičnom preduzeću koje zapošljava 1.600 radnika, a kako kažu, "mašine proizvode od dosta pojedinačnih delova". Kada mašina počne ispravno da radi, rastavljaju je na delove i šalju kupcu. Posle toga ponovo sledi sastavljanje i puštanje u rad.

Radnici ove nemačke firme moraju do putuju do kupaca koji su u Indiji, SAD ili Rusiji, čak i u vreme pandemije. Direktor prodaje Bernhard Friš kaže da je potrebno organizovati putovanje od Ilshofena do kupca, zatim boravak na lokaciji, rad sa kupcem, ali i povratak do nemačkog grada - na takav način da rizik od infekcije može da se isključi gotovo u potpunosti.

Knjige porudžbina su pune, u proseku je potrebno godinu dana da se planira i izgradi uređaj za punjenje boca sa vakcinom. Bilo bi, navodi se, brže kada bi se farmaceutska industrija dogovorila o jedinstvenim standardima za sisteme, ali svaki kupac ima svoje želje.

Video: Na Torlaku počela proizvodnja vakcina protiv koronavirusa: Izvršeno punjenje prve serije Sputnjika

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>