• 8

Izašli smo u susret frilenserima, ali postoji crvena linija: Mali o predlogu Vlade

Država je "na veoma tankoj liniji", s obzirom da postoji veliki broj frilensera koji su platili sve poreze, navodi Mali

  • 8
Frilenser, rad od kuće, laptop, rad u prirodi Foto: Shutterstock

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da je Vlada Srbije izašla u susret većini zahteva frilensera, posebno uzimajući u obzir socijalnu kategoriju, ali da postoji "crvena linija" koju ne mogu preći.

Predstavljajući rešenja zakona iz oblasti Ministarstva finansija na Odboru za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava, Mali je istakao da je država najviše izašla u susret frilenserima koji su mesečno zarađivali do 56.000 dinara i da oni nisu u obavezi da plaćaju poreze i doprinose unazad.

- Time smo najvažniji zahtev tih udruženja frilensera uvažili - rekao je Mali govoreći o Predlogu zakona o izmenama i dopunama zakona o porezu na dohodak građana i Predlogu zakona o dopuni zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje.

Ističe da postoje frilenseri koji su zarađivali stotine hiljade evra klađenjem na internetu ili iznajmljivanjem stanova u Beogradu i da oni moraju da plate porez.

- To je crvena linija koju smo rekli da nećemo preći. Međutim, i njima smo delimično izašli u susret. Na primer, ukoliko je neko zarađivao 700 evra mesečno, kroz reprogram smo ponudili da ne naplaćujemo zateznu kamatu, kroz tih 120 rata, tako da će oni taj stari dug plaćati mesečno 7,4 evra. Mislim da je to vise nego fer - rekao je Mali.

Ukazuje da je država i tu "na veoma tankoj liniji", s obzirom da, ističe, postoji veliki broj frilensera koji su platili sve poreze i doprinose i koji stalno komentrarišu da nije fer da sada neko ne plati porez.

- Takođe, imate 2,2 miliona građana Srbije koji plaćaju poreze i doprinose redovno, iako imaju minimalnu zaradu - podvukao je Mali.

Video: Novi predlog većinu frilensera oslobađa ranijih obaveza. Oni tvrde da to nije rešenje

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boban

    19. april 2021 | 16:46

    Svaka vam cast kako lazete.... inace da je ovo pravna drzava i vi bi za takve neistine trebali odgovarati!!!. Primer, u decembru ste kukali kako niko od frilensera ne placa porez a sada ste promenili pricu da odjedom svi placaju porez iako to nije moguce ni izvesti jer nista nije uredjeno.... I kao toboze ti sto placaju bune se a ja ne videh takve nigde videh samo vase botove koji su zaposleni da blate za vas ono sto im vi naredite i nekolicinu zavidnih koji pljuju po svemu jer nisu izgleda skolovani ili su prirodno glupi....

  • Istina

    19. april 2021 | 19:12

    Makar negde da stoji istina napisana... 1. Ako ste zaradjivali 700e proteklih 6 godina, drzava vam trazi da platite 5100e 2. Ako ste zaradjivali 1400e, drzava vam trazi da platite 21000e (da, dvadest i jednu hiljadu eura) bez staza, bez zdravstvenog, bez odmora, bez bolovanja i bez mogucnosti podizanja kredita.

  • Sima Kosmos

    19. april 2021 | 16:51

    "ukoliko je neko zarađivao 700 evra mesečno, kroz reprogram smo ponudili da ne naplaćujemo zateznu kamatu, kroz tih 120 rata, tako da će oni taj stari dug plaćati mesečno 7,4 evra." Zasto otvoreno manipulise i smanjuje dug da bi gradjani omrzli frilensera. 7eu je rata ako je neko radio samo jednu godinu za vreme tih 5 godina. Ako je neko radio 5 godina onda mu je rata 37Eu. Nije lepo to sto radi.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>