• 0

Pandemija nokautirala potrošnju piva

Na pad potrošnje piva uticala je i zabrana pijenja alkohola u javnosti i otkazivanje sportskih, kulturnih i drugih događaja

  • 0
pivo, pab

Foto: Pixabay

Pandemija korona virusa loše je uticala na potrošnju piva u Češkoj, čiji su građani poznati po velikoj "ljubavi" prema tom napitku.

Prosečna potrošnja po osobi pala je za sedam litara, na 135 litara u prošloj godini, što je najniži podatak od 60-ih godina prošlog veka, prema podacima Českog saveza proizvođača piva.

Šef sindikata František Samal je rekao da nikada nije doživeo takvu krizu i da je 500 pabova moralo trajno da zatvori svoja vrata, a da se ove godine očekuje zatvaranje još više stotina pabova, prenosi agencija AP.

Barovi i restorani bili su zatvoreni tokom nekoliko meseci pošto je pandemija korona virusa pogodila zemlju u martu prošle godine.

Na pad potrošnje piva uticala je i zabrana pijenja alkohola u javnosti i otkazivanje sportskih, kulturnih i drugih događaja.

Ukupna proizvodnja piva u zemlji opala je za 6,9 odsto na 20,1 milion hektolitara, dok je izvoz piva opao za 381.000 hektolitara na oko 5 miliona hektolitara, što je prvi pad nakon devet godina rasta.

Češka Republika je jedna od evropskih zemalja koja je najteže pogođena kovidom-19. U toj zemlji, sa populacijom od 10,7 miliona, prijavljeno je preko 1,6 miliona slučajeva kovida-19, uključujući 28.640 smrtnih slučajeva.

Video: Nema tog minusa ni vremenske prognoze da spreče zdravicu flašom piva: Ovaj izum rešava sve

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke