• 3

Kako se Bajdenova najava o povećanju poreza odrazila na berze, naftu, zlato i kripto svet?

Burne reakcije su usledile na tržištu kriptovaluta, pri čemu je bitkoin pao na nivo ispod 50.000 dolara, najniži u poslednjih sedam nedelja

  • 3
Anthony Blinken, Entoni Blinken, Joe Biden, Džo Bajden

Foto: Tanjug/AP

Već duže vreme u javnosti se polemiše o tome da Bajdenova administracija ima nameru da podigne stopu poreza na dobit, koja je bila snižena za vreme mandata Donalda Trampa, i to sa 35% na 21%.

Predlažem nacionalni plan koji vrednuje rad, a ne samo bogatstvo; onaj što gradi pravičnu ekonomiju koja svakome pruža mogućnost da uspe. Stvoriće najsnažniju, najizdržljiviju i najinovativniju ekonomiju na svetu. To nije plan koji se "petlja oko ivica", to je generacijsko ulaganje u Ameriku - rekao je Bajden nedavno.

Naime, Blumberg je preneo da vlada aktuelnog predsednika SAD planira da predloži povećanje poreza na dohodak sa 37% na 39,6 odsto, dok se na porez na kapitalnu dobit -  za one koji zarađuju više od milion dolara - odnosi povećanje sa 20 odsto na 39,6 procenata.

Zbog te informacije, Volstrit je pao. Zapravo, pale su deonice 11 najvažnijih sektora S&P indeksa, a samim tim i cene akcija kompanija kao što su Amazon, Majkrosoft, Epl, Tesla.

Sa druge strane, juče su ojačale azijske berze, podstaknute rastom cena kineskih deonica i odlukom Evropske centralne banke (ECB) da nastavi sa stimulativnom monetarnom politikom, pri čemu su azijski investitori uglavnom ignorisali efekte mogućeg povećanja poreza u SAD.

Burne reakcije su usledile na tržištu kriptovaluta, pri čemu je bitkoin pao na nivo ispod 50.000 dolara, najniži u poslednjih sedam nedelja, a trenutno vredi oko 49.500 dolara. Na valutnim tržištima, evro je u petak napredovao prema američkoj valuti za manje od 0,1 odsto, na 1,2029 dolara, nakon pada prethodnog dana.

Spot cena zlata ostala je nepromenjena na nivou od oko 1.784 dolara za uncu. Kada je reč o robnim berzama, američka sirova nafta WTI je poskupela za 0,73 posto, na 61,88 dolara za barel, a severnomorska nafta Brent je porasla za 0,54 procenta, na 65,75 dolara po barelu, pošto investitori očekuju da će ekonomski oporavak podstaći tražnju za gorivom u SAD i Evropi.

Video: Bajden potpisao 15 ukaza i dve naredbe federalnim agencijama

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 😂😂😂

    24. april 2021 | 12:26

    Bajdenova najava? Pa to je crni humor.

  • Перагеније

    24. april 2021 | 14:47

    Ах, у стварности, порезе ће да осете обични људи. Банда пљачкаша са банкарима на челу се неће ни осврнути...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>