• 7

Propast ili oporavak predstojeće turističke sezone?

Vakcine i kovid pasoši - nada za one koji traže poslove u hotelijerstvu

  • 7
baštenski nameštaj

Foto: Freepik

Pandemija korona virusa ozbiljno je uzdramala svet. Zdravstvena kriza negativno je uticala na sve ekonomije sveta i izazvala kao posledice nagli pad aktivnosti brojnih privrednih grana i rast nezaposlenosti. Jedna od najugroženijih, koja se među prvima našla na udaru, je hotelska industrija. Zbog organičenja kretanja i čestih zatvaranja, brojni hoteli i restorani našli su se pred nikad većim izazovom.

Ipak, postoji nada za skoriji oporavak ove industrije.

Očekivano, dolazak vakcina promenio je tok pandemije. U svetu se svakim danom beleži rast broja vakcinisanih i pad broja novozaraženih osoba, što otvara put za konačni kraj pandemije. Dodatno, uvođenje tzv. kovid pasoša, oko čega još uvek postoje nesuglasice na globalnom nivou, pruža mogućnost za ponovno otvaranje granica i povratak slobode kretanja.

Beograd, vikend, korona mere

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Sve ovo podstaklo je hotelijere širom sveta na pripreme za predstojeću sezonu. U želji da omoguće bezbedan boravak gostiju, mnogi su adaptirali svoje objekte i uveli inovacije koje će postati standard hotelske industrije, poput beskontaktne interakcije gostiju i zaposlenih, primenu novih higijenskih mera i sl. Ipak, faktor neizvesnosti je i dalje prisutan, pa se očekuje velika borba na tržištu za svakog gosta. Upravo iz tog razloga, hotelijeri i ugostitelji imaju zadatak da se u oštroj konkurenciji izbore za klijentelu, koja će ove godine, čak i uz vrlo optimistične prognoze, ipak biti malobrojnija u odnosu na period pre kovid krize.

Ključni element uspeha hotelijera je kvalitet usluge, za šta su neophodni vrhunski obučeni kadrovi. Za sve koji su u potrazi za osobljem različitih profila, od nedavno je dostupna platforma Talent Adria iza koje stoji švajcarska obrazovna grupa Winsedswiss (World Institute of Service Education). Ova obrazovna grupa predstavlja sponu između poslodavaca iz hotelske industrije i svih onih koji imaju želju da postanu deo iste.

Prema njihovim rečima, brojni hoteli u regionu već su u potrazi za obučenim kadrovima. Oni koji traže posao u ovoj industriji mogu da se prijave za različite otvorene pozicije na Talent Adria portalu potpuno besplatno.

Pored toga što obezbeđuje poslove u ovoj i drugim industrijama, organizacija Winsedswiss po prvi put u Srbiji donosi tradicionalni švajcarski dualni model obrazovanja i pripremu za rad u hotelijerstvu. Akademija ohma Beograd, u okviru ove organizacije, nudi četiri različita studijska programa: Culinary, Room Division, Hotel Administration i Food & Beverage Services.

Ako je sudeći prema njihovim očekivanjima, ali ohrabrujućim informacijama kojih je svakim danom sve više, ova turistička sezona će biti izazovna ali ne i neuspešna kao prethodna.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Viki

    28. april 2021 | 10:31

    Pola drzave se prijavilo za 30€ u 2 sata kakvo more 😂

  • M-78

    28. april 2021 | 11:04

    Rekla bih propast....

  • Bob

    28. april 2021 | 09:44

    U svetu se uprkos vakcinaciji broj zarazenih povecava, tako bar svi mediji govore, a vi kazete da se broj smanjuje...daj dogovorite se vise kakva je situacija, postali ste smesni. Pisete kako i kada vam sta odgovara...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>