• 1

Problemi pred sezonu: Konobari napustili ugostiteljstvo i postali građevinci

Ogroman broj konobara napušta ugostiteljstvo, a osoblje je ugostiteljima i dalje potrebno

  • 1
Konobar, posluzenje, ketering, morski plodovi, more, kelner

Foto: Shutterstock

Iako Udruženje Glas preduzetnika od početka pandemije upozorava na teško stanje u kojem se našlo ugostiteljstvo, a i zaposleni u tom sektoru, prema podacima portala MojPosao i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) konobari su i dalje najtraženiji radnici na hrvatskom tržištu rada.

Međutim, nisu saglasni se s tim nego tvrde da potražnja za konobarima ni izbliza nije kao što je bila pre pandemije te da se taj sektor ne oporavlja, a za to imaju i argumente, piše hrvatski Lider.  Prema njihovim podacima, veliki broj konobara, koji su do početka pandemije radili u domaćem ugostiteljstvu, ili se iselio ili prekvalifikovalo.

Prema rečima Vedrana Jakominića, člana Odbora za ugostiteljstvo i turizam Udrženja i vlasnika King's Caffea, nakon godinu dana mrcvarenja ljudi su promenili struku, a mnogi i domovinu.

Izuzetno mnogo ljudi otišlo je u građevinu te su timovi s kojima su domaći ugostitelji godinama razvijali kvalitet nestali iz njihovog sektora. Nadajući se boljoj sezoni, krenulo je traženje sezonskih radnika pa je tako i potražnja donekle prisutna, no tek će se videti šta će se od toga stvarno i realizovati.

U Nacionalnom udruženju ugostitelja ističu da je velika potražnja za konobarima, ali jednako tako i za ostalim delatnicima u ugostiteljstvu, nastala zbog toga jer ogroman broj konobara napušta ugostiteljstvo, a osoblje je ugostiteljima i dalje potrebno.

Prema podacima tog udruženja, traži se pet hiljada konobara, a otišlo ih je više od jedanaest hiljada, što predstavlja više od 20 posto ukupno zaposlenih u ugostiteljstvu.

Ugostiteljstvo je specifično i po tome što se broj zaposlenih ne može smanjiti proporcionalno padu prometa te, uprkos činjenici da se traži pet hiljada konobara, to je tek 40 posto od ukupnog broja radnika koji su otišli.

Zbog toga će problem nedostatka radne snage u ugostiteljstvu kulminirati otvaranjem sezone.

Video: Miriše na biznis: Raznobojno more koje Holandiji donosi čitavo bogatstvo

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Goran

    Ne znam sto prenosite vesti iz Hr, kad sve to, samo jos gore imate u Srbiji. Proslava nema, ivent industrija ne radi. Klasicni restorani skoro da ne rade...ugasila su se radna mesta kuvara, konobara, sankera...sve je to unisteno. Korona je uzrok, drzava koja nije htela da pomogne je razlog, a posledice ce tek biti nesagledive. Kad svadbe budu organizovali nestrucni, kad goste budu sluzili masinci, kad hranu budu spremali bastovani...Slicno je i u prosveti, zdravstvu itd....nazalost

    16
    0

    Podelite komentar

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke