• 0

G7 ima plan za nova milijarderska ulaganja: Ovo su im trenutno 4 najveće "pretnje"

Domaćin samita biće britanski premijer Boris Džonson

  • 0
novac, evro

Foto: Pixabay

Članice grupe G7 trebalo bi da izdvoje 10.000 milijardi dolara, kako bi podstakle oporavak nakon pandemije kovid-19. Kako se navodi, oporavak je baziran na ulaganjima, a u fokusu su prvenstveno vakcinacija i energetska tranzicija.

G7 je osnovan 1975. godine kao forum najbogatijih država Zapada, na kojem se raspravljalo o problemima kao što je naftni embargo Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEK). Sada su glavne pretnje, kako ih vide u G7 - Kina, Rusija, klimatske promene i aktuelna pandemija.

Domaćin samita biće britanski premijer Boris Džonson, jer ta zemlja trenutno predvodi G7, a očekuje se i da će u Kornvol doputovati i američki predsednik Džo Bajden.

Džonson je, inače, uoči samita zatražio istraživanje o prioritetima grupe, čiji je autor Nikolas Stern konstatovao da je G7, kao forum, presudna prilika da najmoćnije privrede Zapada preokrenu globalnu ekonomiju.

Ono što Stern navodi u izveštaju kao "ekonomsku, poslovnu i komercijalnu prilika našeg doba" - jeste prelazak na klimatski otporan svet, bez štetnih emisija.

Zemlje G7 bi, smatra Stern, trebalo da u ovoj deceniji, ali i posle nje, postave zajednički cilj i povećaju godišnja ulaganja za dva posto BDP-a, u poređenju sa nivoom pre pandemije.

Video: Evo ko su najbogatije žene na svetu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>