• 0

Blokada broda "Ever Given" bila je za nauk: Najavljeno proširenje Sueckog kanala za 40 metara

Predsednik Egipta Abdel Fatah el-Sisi rekao je da je incident sa brodom Ever Given, dugim 440 metara, koji se zaglavio 23. marta u Suecu, izbacilo u prvi plan hitnost realizacije ovog projekta

  • 0
Suecki kanal

Foto: Tanjug/AP

- Uprava Sueckog kanala planira da proširi i produbi južni deo plovnog puta, gde se u martu zaglavio brod-kontejner Ever Given, izazvavši šestodnevnu blokadu saobraćaja - izjavio je danas predsednik uprave Osama Rabi, u obraćanju koje su prenosile egipatske tv stanice.

Rabi je predstavio plan proširenja kanala na jednom događaju kojem je prisustvovao i predsednik Egipta Abdel Fatah el-Sisi, koji je naveo da bi projekat trebalo da bude završen najviše za 24 meseca.

Uprava namerava da deonicu plovnog puta - dugu 30 kilometara - između grada Sueca i oblasti Velikog gorkog jezera proširi za 40 metara (130 stopa) prema istoku, rekao je Rabi, dodajući da je u planu i da se produbi taj deo kanala na 72 stope (21,9 metara) sa sadašnjih 66 stopa (20,1 metar).

Druga traka kanala, koja je otvorena 2015. severno od Velikog gorkog jezera kako bi se omogućio dvosmerni saobraćaj, biće produžena za 10 km, čime će dostići ukupnu dužinu od 82 km, što će obezbediti prolazak više brodova, dodao je on.

Predsednik el-Sisi je rekao da je incident sa brodom Ever Given, dugim 440 metara, koji se zaglavio 23. marta u Suecu, izbacilo u prvi plan hitnost realizacije ovog projekta, koji je i ranije bio razmatran.

Brod, natovaren sa više hiljada kontejnera robe, i dalje se nalazi u vodama Velikog gorkog jezera zbog spora vezanog za zahtev Uprave Sueckog kanala za naknadom štete od japanske kompanije Šoei Kisen, koja je vlasnik Ever Givena.

Video: Brod blokirao Suetski kanal: Ugrožena svetska ekonomija

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari