• 0

Xiaomi više neće biti na crnoj listi: Otvara se put američkim ulaganjima

Ranije ove godine, Pentagon je pod administracijom Donalda Trampa objavio da je ova firma povezana s kineskom vojskom i stavio je na tzv. listu entiteta koja ograničava američka ulaganja u kompaniju

  • 0
Mi MIX Fold

Foto: Xiaomi

Američko Ministarstvo odbrane ukloniće kinesku korporaciju Xiaomi sa vladine "crne liste", čime se otvara put budućim američkim ulaganjima u ovu pekinšku kompaniju koja proizvodi pametne telefona.

U sudskoj odluci, na koju se poziva Rojters, navodi se da će dve strane dogovorom rešiti aktuelnu parnicu bez daljeg sudskog spora, kako bi se okončao kratak i kontroverzni sukob između kineske hardverske kompanije i Vašingtona.

Portparolka Xiaomi-ja kaže da uprava pažljivo prati najnoviji razvoj događaja, ali nije iznela detalje. Akcije kineske kompanije skočile su više od 6,0 posto na berzi u Hongkongu. Vest se brzo proširila, ali zvaničnici američkog Ministarstva odbrane nisu bili dostupni za komentar.

Ranije ove godine, Pentagon je pod administracijom Donalda Trampa objavio da je ova firma povezana s kineskom vojskom i stavio je na tzv. listu entiteta koja ograničava američka ulaganja u kompaniju. Slična ograničenja uvedena su za još sedam kineskih kompanija.

Xiaomi je potom podneo tužbu protiv američke vlade, ocenjujući njenu odluku "nezakonitom i neustavnom" i negirajući bilo kakve veze sa kineskom vojskom. U martu je, pod administracijom Džoa Bajdena, savezni sudija privremeno blokirao primenu "crne liste", pozivajući se na "duboko neutemeljen" postupak američke vlade.

Video: Evo ko su najbogatije žene na svetu

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke