• 5
 ≫ 

Biznis se seli iz Kine: Zapadni Balkan mogao bi da profitira od vraćanja proizvodnje

 ≫ 

Nemačka preduzeća u periodu od 2010. do 2019. investirale 2,5 milijardi evra na Zapadni Balkan

 • 5
industrija

Foto: Pixabay

Države Zapadnog Balkana mogle bi da profitiraju od trenda vraćanja proizvodnje iz Azije u Evropu, ocenjuje Bečki ekonomski institut (WIW).

Taj trend bi mogao da koristi zemljama regiona i donese direktne investicije od više milijardi evra.

Međutim da bi to ostvarili moraju, smatra WIIW, ulagati u obrazovni sistem i izgradnju transportne infrastrukture.

- Usled protekcionističkih tendencija u svetskoj trgovini već prošle decenije pokrenuto je vraćanje proizvodnje iz Azije u blizinu starih industrijskih zemalja - rekao je ekonomista WIIW Branimir Jovanović.

On je istakao da će to vraćanje proizvodnje da se u Evropi pojača posle pandemije.

Studija, čiji je koautor Jovanović, izrađena je u saadnji sa privrednim komorama regiona, a finansirana je od strane Ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj Nemačke.

„Privrede Zapadnog Balkana mogle bi od vraćanja proizvodnje jasno da profitiraju, ako obave svoj deo zadatka“, kazao je Jovanović dodajući da je to jasno pokazalo istraživanje Privredne komore Nemačke.

Srafciger, alat

Foto: Pixabay

Iako samo jedan mali deo ispitanih preduzeća sprovede promenu u lancu isporuke i proizvodnje to bi moglo doneti direktne investicije u visini od više milijardi zemljama Zapadnog Balkana, ukazuje WIIW.

Podseća se da su nemačka preduzeća u periodu od 2010. do 2019. investirale 2,5 milijardi evra na Zapadni Balkan, a širom sveta 1,7 biliona evra.

„Taj podatak pokazuje da postoji još mnogo prostora i kod drugih zapadnoevropskih investitora, kao što su Holandija, Švajcarska i Austrija“, dodaje Jovanović.

Studija WIIW preporučuje zemljama Zapadnog Balkana, pored uklanjanja „starih problema“, kao što je politička nestabilnost, da promene investiticiono okruženje.

"Manji troškovi plata i niski porezi više ne igraju odlučujuću ulogu. Strani investitori pre svega traže dobro kvalifikovanu radnu snagu i infrastrukturu“, poručuje Jovanović.

Prema njegovim rečima, to iziskuje veće izdatke za obrazovni sistem, pojačani fokus na dualno obrazovanje i izgradnju transportne infrastrukture.

Video: Najveći ekonomski izazovi u narednih 10 godina

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Jova

  20. maj 2021 | 09:09

  Ovo bi ljudi u Bosni mogli da iskoriste, a ne da se bave politikanstvom koje ne donosi pare. Sad ili nikad.

 • Djole

  20. maj 2021 | 09:46

  Pa to je zato što verovali ili ne ali mi smo jeftiniji od kineza.

 • Nole

  20. maj 2021 | 09:41

  Izgleda postajemo jeftinija radna snaga od kineza

 • Eur: <% exchange.eur %>
 • Usd: <% exchange.usd %>