• 0

Rast prihoda Mercator Grupe pad zaduženosti

Uspešno poslovanje uslovljeno je i motivisanim zaposlenima koji u svoj rad ulažu mnogo znanja, iskustva i truda

  • 0
Mercator

Foto: Nemanja Maraš

U prvom kvartalu 2021. godine Mercator Grupa zabeležila je rast normalizovane EBITDA od 7,4%, što je u ovom periodu iznosilo 47,3 miliona EUR. Prvi kvartal 2021. godine kompanija je završila sa dobiti od 3,1 milion evra, što predstavlja rast od 183,9% u odnosu na isti period prošle godine. U prvom kvartalu 2021. godine Mercator Grupa je dokazala da ima jasnu strategiju razvoja i da uspešno posluje, uprkos svim ograničenjima koja je nametnula epidemija. Prihodi od maloprodaje, kao osnovne delatnosti Mercator Grupe, povećali su se za čak 8,9% u prvom kvartalu 2021. godine, u poređenju sa istim periodom 2019. godine (godina koja prethodi onoj u kojoj smo imali pandemiju koronavirusa).

- Uspeli smo da obnovimo skoro 60% prodajne mreže, mnogo ulažemo u kvalitet usluge, cene i personalizovanu ponudu. Zbog toga naši tržišni udeli rastu. Pored uspešnog poslovanja na nivou EBITDA i neto dobiti, Mercator Grupa je ponovo smanjila svoju zaduženost, jer je neto finansijski dug niži za 5,5% u odnosu na prošlu godinu. U prvom kvartalu nastavili smo sa planiranim investicijama koje će i dalje osiguravati uspešan razvoj Grupe - rekao je Tomislav Čizmić, predsednik Uprave Mercatora.

Mercator

Foto: Nemanja Maraš

Prvi kvartal 2021. godine obeležila je i epidemija COVID-19. Mercator, i sve njene kompanije, uspešno su se prilagodile svim merama koje su pojedinačne Vlade preduzele na tržištima na kojima Grupa posluje. Prilagođavajući se merama, Grupa je sledila postavljene ključne odgovornosti - obezbeđivanje sigurnosti zaposlenih i kupaca, odgovornost prema lancu snabdevanja, a poslovni rezultati dokazuju da je uspešno realizovala svoju odgovornost za nesmetan i efikasan rad. Uspešno poslovanje uslovljeno je i motivisanim zaposlenima koji u svoj rad ulažu mnogo znanja, iskustva i truda. U vremenima krize, Mercator Grupa se ponašala odgovorno prema merama prevencije i zaštite, ne samo u kompaniji, već i u lancu snabdevanja.

Krajem prvog kvartala 2021. godine odvijale su se ključne aktivnosti u projektu prenosa Mercatora u Fortenova Grupu. Tada je Sberbank prenela 1.123.803 akcije ili 18,53% vlaništva Mercatora na Fortenova Group TopCo. Nadzorni odbor Mercatora odobrio je finansijski aranžman sa Fortenova Grupom za reprogram finansijskih obaveza Mercatora koji dospevaju u junu, i time je ispunjen poslednji ključni preduslov za prenos udela Mercatora iz Agrokora u Fortenova Grupu. Mercator je tada zaključio i izmenjeni sporazum u vezi sa dugom Superior Faciliti prema VTB Europe u iznosu od 80 miliona evra, koji dospeva na otplatu. Time su se stekli svi uslovi da Mercator Grupa postane deo Fortenova Grupe - stabilnog i finansijski uspešnog vlasnika koji će obezbediti dalji ubrzani razvoj Mercatora.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>