• 10

Mišelin u Srbiji: Da li će ovih top 5 restorana u Beogradu dobiti čuvenu zvezdicu?

Dok se čeka zvanično saopštenje i pobednik, mnogi već pretpostavljaju koji to beogradski restorani mogu da se nađu na top listi

  • 10
Mišelinova zvezdica, restoran, hrana

foto: pixabay.com

Mišelinove zvezdice konačno stižu i u Srbiju jer je naša zemlja postala deo prestižnog Mišelinovog gastronomskog vodiča. Međutim, sama ceremonija izbora je odložena zbog korone tako da još nije poznato koji su restorani u našoj zemlji su dobili ovo, najprestižnije kulinarsko priznanje.

Mišelinova zvezdica je svojevrstan kulinarski "oskar", najveće i najvrednije priznanje u kulinarskom svetu koje dobijaju restorani sa prestižnom ponudom i uslugom.

Restorani mogu da dobiju do tri zvezdice za kvalitet hrane na osnovu pet kriterijuma: kvaliteta korišćenih namirnica, majstorstva ukusa i tehnike kuvanja, ličnosti kuvara u njegovoj kuhinji, odnosa cene i ponude, kao i doslednosti kvaliteta, koju potvrđuju Mišelinovi inspektori.

Dok se čeka zvanično saopštenje i pobednik, mnogi već pretpostavljaju koji to beogradski restorani mogu da se nađu na top listi, odnosno u najužem izboru.

Nedavno je  Jez Fielder, urednik u Jurunjuzu napravio svoju top listu, ističući da ovakav redosled nema veze sa potencijalnim izborom i kotiranjem na zvaničnoj listi inspektra Mišelina.

Fielder u svom autorskom tekstu ukazuje na bogatu istoriju Beograda, ali i današnjem izgledu i lepoti koju omogužavaju dve reke.

Napominje i da je srpska kuhinja negde između dva sveta ističući da tradicija sada mora da ustupi kulinarski prostor inovacijama, a u gradu sa toliko istorijskih uticaja ovo može Beograd da učini fascinantnom destinacijom za gurmane.

On takođe potvrđuje da se lista restorana još drži u tajnosti i da je ovih pet restorana njegov izbor za Mišelina (iako se lista ne mora poklopiti).

Dakle, njegovih 5 restorana koji zaslužuju zvezdicu su:

Salon 1905

Magelan

Enso

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Enso restoran Beograd (@enso_belgrade)

Langouste

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Langouste Restaurant (@langousterestoran)

Homa

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by HOMA FINE DINING (@homa_restoran)

Mišelinovi inspektori anonimno posećuju restorane širom sveta i ocenjuju isključivo kvalitet hrane koju služe, na osnovu tih pet kriterijuma. Zvezdice ne zavise od enterijera, dekora stola ili kvaliteta usluge restorana - to se rangira posebno, ocenom od 1 do pet.

Svi dobitnici zvezdica su u Mišelinovom vodiču, u kojem se preporučuju ti restorani, u preko 30 zemalja na tri kontinenta. Do sada je prodato više od 30 miliona publikacija.

Od zemalja u okruženju, samo Hrvatska i Slovenija su se našle u Mišelinovom vodiču - Hrvatska sa sedam restorana sa zvezdicama, a Slovenija sa dva.

Mišelinove zvezdice pokrenula su braća Andre i Eduard Mišelin, čije prezime nose i najpoznatiji pneumatici na svetu. Između ostalog, vodič je imao anonimne ocene evropskih restorana, a od 1926. godine je počeo da dodeljuje čuvene zvezdice.

Koji restoran je vaš izbor?

Video: Komad ove govedine košta papreno samo zbog jednog posebnog začina

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boris

    Tu zvezdicu ce dobiti neki od restorana nacionalne kuhinje uz Langust naravno.

  • Mare

    Svetski nivo po meni Langouste

  • Ooo

    A porcije su za komarce a koštaju opasno...

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke